DruštvonaslovnaVIJESTI

MUP Srpske zadaje sve jače udarce kriminalu

Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća, što potvrđuju i neumoljivi statistički pokazatelji po kojima je u ovoj godini razotkriveno na hiljade krivičnih djela, dok ukupna rasvjetljenost tih djela značajno raste što je pokazatelj spremnosti i opredjeljenosti MUP-a RS da zada još snažniji udarac kriminalcima u RS, ali i svima onima koji se odluče da čine krivična djela i tako nanose štetu Republici Srpskoj i njenim građanima.

Statistički pokazatelji o radu MUP-a RS od početka ove godine su još jedan pokazatelj da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju jer imaju svoju, dobro opremljenu i veoma organizovanu policiju koja 24 časa, sedam dana u sedmici, brine za svoje građane i drži bezbjednosnu situaciju pod kontrolom, dajući svoj maksimum da se što više kriminalaca izvede pred lice pravde i smjesti tamo gdje im je i mjesto.

Naime, MUP RS je u prvih pet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima podnio 2.134 izvještaja protiv 2.142 lica zbog osnova sumnje da su počinili 2.607 krivičnih djela, potvrđeno je portalu banjaluka.net iz ove institucije koja postiže sve bolje rezultate u svom radu.

Prema tim podacima, broj krivičnih djela je manji za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tako je broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta u posmatranom periodu iznosio 2.204 i manji je za 12 procenata u odnosu na isti period prošle godine, dok su povećani koeficijenti ukupne rasvjetljenosti i rasvjetljenosti po nepoznatom počiniocu. Evidentirana su 1.283 imovinska krivična djela što je manje za 17 procenata u odnosu na uporedni period, a i u ovom segmentu je povećana ukupna rasvjetljenost i rasvjetljenost po nepoznatom počiniocu.

“Od težih imovinskih krivičnih djela smanjen je broj krivičnih djela razbojništva za 58 odsto, teških krađa za 25 odsto, krađa za pet odsto, dok je broj krivičnih djela krađe vozila manji za čak 68 odsto”, precizirao je za banjaluka.net Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Kada su u pitanju krivična djela protiv života i tijela, podaci MUP-a RS pokazuju da ih je evidentirano 175 i manje ih je za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz rast koeficijenata njihove rasvjetljenosti. U tom segmentu, evidentirano je jedno teško ubistvo i intenzivno se radi na njegovom rasvjetljavanju, kao i četiri krivična djela ubistvo od kojih su dva bila po nepoznatom izvršiocu i rasvijetljena su.Pored toga, evidentrana su i četiri ubistva u pokušaju od kojih je jedno bilo po nepoznatom izvršiocu i ono je rasvjetljeno, što je još jedan pokazatelj ozbiljnog pristupanja poslu policije Republike Srpske, koja svakodnevno pokazuje da je u službi svog naroda i naše Republike Srpske I da na tom putu za nju nema i ne smije biti nepremostivih prepreka.

Da MUP ozbiljno pristupa suzbijanju narkomanije i preprodaje narkotika pokazuju podaci da su u prvih pet mjeseci ove godine otkrivena 134 krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga što je više za trećinu nego u istom periodu prošle godine, dok je broj prekršajnih prijava veći za šest odsto, tako da je ukupan broj otkrivenih krivičnih djela i prekršaja u vezi sa zloupotrebama opojnih droga veći za 13 odsto.

“Najveće zaplijenjene količine opojnih droga u prvih pet mjeseci ove godine odnose se na marihuanu koje je zaplijenjeno oko 5,7 kilograma i kokain oko 1,6 kilograma. Policija RS će i u narednom periodu nastaviti pojačane aktivnosti sa ciljem otkrivanja slučajeva zloupotrebe opojnih droga”, rekao je Lukač.

Što se tiče privrednog kriminaliteta, MUP RS je otkrio krivična djela iz te oblasti kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 3,7 miliona KM, dok protivpravna imovinska korist iznosi 3,6 miliona KM.

“U posmatranom periodu povećan je broj počinjenih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, odnosno evidentirano ih je 5.411, što je za 188 odsto više, kao i broj lica koja su ih počinila za 180 odsto. Međutim, to nikako ne znači da je bezbjednosna situacija narušena, već je na toliko povećanje broja prekršaja uticalo pojačano angažovanje policije u vrijeme vanrednog stanja i vanredne situacije u RS koji su proglašeni zbog pandemije korona virusa u proteklom periodu”, rekao je Lukač i dodao da je u istom periodu smanjen i broj prekršaja u vezi sa oružjem i municijom i to za 76 odsto.

Pored svog redovnog posla, MUP RS je u prva četiri mjeseca ove godine na teritoriji RS pronašao i evidentirao 1.468 migranata, dok je istovremeno evidentiran i 21 napad na policijske službenike, što je za tri više, a u kojima je jedan policajac zadobio tešku tjelesnu povredu, a njih 15 lakše povrede.

Kada je u pitanju situacija u vezi sa epidemijom korona virusa, Lukač je za naš portal rekao da je u aprilu ove godine formiran Stručno operativni tim zaštite i spasavanja u MUP RS sa ciljem pružanja pomoći Republičkom štabu za vanredne situacije u RS za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

“Od 20. marta do 31. maja ove godine MUP je evidentrao 30 krivičnih djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i jedno krivično djelo prenošenje zarazne bolesti. Evidentirana su i 3.882 prekršaja ograničenja kretanja na određenom prostoru a u vezi sa nepridržavanjem mjera iz Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS u vrijeme trajanja vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije”, istakao je Lukač.

I podaci koji se odnose na saobraćaj su zadovoljavajući, jer je broj saobraćajnih nezgoda manji za 16 odsto, a smanjen je i broj smrtno stradalih lica za 13 lica u odnosu na isti period prošle godine. Pored toga, broj podnesenih izvještaja tužilaštvima o počinjenim krivičnim djelima u saobraćaju manji je za 24 odsto i podneseno ih je 96, dok je smanjen i broj evidentiranih prekršaja za 29 procenata, odnosno evidentirano ih je 70.088.

Podaci MUP-RS pokazuju i da je zbog počinjenih prekršaja iz saobrćaja isključeno 4.329 vozača, što je za 53 odsto manje.

Inače, u prvih pet mjeseci ove godine u RS je smrtno stradalo 186 lica od kojih je jedno žrtva teškog ubistva, četiri žrtve ubistva, jedno je žrtva krivičnog djela teške tjelesne povrede, dva lica su bili žrtve krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, sedam je preminulo usljed požara ili eksplozija, 27 je nastradalo u saobraćajnim nesrećama, 56 usljed zadesne smrti, dok je 88 lica izvršilo samoubistvo. Prema tim podacima, broj smrtno stradalih lica u tom periodu je za 37 lica manji u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

“MUP RS će i u narednom periodu nastaviti da odgovorno i predano radi svoj posao i dosljedno izvršava sve zadatke, te će nastojati da što efikasnije prevaziđe sva iskušenja i riješi sve probleme koji budu stajali pred našim službenicima. Ovom prilikom pozivam građane da sarađuju sa svojom policijom, da pomognu u razotkrivanju krivičnih djela, čime doprinose jačanju naše policije, ali i Republike Srpske u cjelini, jer je bezbjednost građana najvažniji preduslov za funkcionisanje svake države”, rekao je Lukač za banjaluka.net.

Izvor
ATV
Tagovi
Back to top button
Close
Close