23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Koliko koje maske štite?

Pamučne, hirurške, one sa filterima i one bez filtera, jednokratne, višekratne, obične bijele ili ukrašene zvjezdicama. Mnogo je različitih maski, ali ne štite sve podjednako od virusa korona.

Sve imaju i rok trajanja, a kada se koriste duže od preporučenog vremena, mogu nanijeti više štete nego koristi. 

„Svaka maska ima određeni stepen zaštite, najmanje stepen zaštite sigurno ima platnena maska, zatim hirurška, zatim FFP2 maska i onda FFP3 maska. Svaka maska ima određen stepen zaštite, ali može da napravi problem ako se koristi van svoje upotrebe, odnosno kada nakon ovlaživanja osoba i dalje nastavi da je koristi, jer tada mogu da se razviju drugi patogeni u samoj maski i to može da predstavi problem“, rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Cijena maski u apotekama kreće se od 80 feninga, pa do 10 maraka, u zavisnosti od stepena zaštite koju pružaju.

Hirurške maske su trenutno najtraženije na tržištu, njihova cijena je oko 80 feninga, a ukoliko ste dovoljno udaljeni od drugih ljudi, sasvim pristojno vas štite od čestica virusa korona. Zatim, poprilično su tražene i ove pamučne maske, doduše, mnogi ih koriste i kao modni detalj. One su mnogo skuplje od hirurških, a manje štite od čestica virusa. Trenutno najbolje maske su KN95, njihova cijena je oko 10 maraka, međutim možete ih koristiti čak 10 dana. 

https://www.youtube.com/watch?v=9CHKw3ODecY

Farmaceuti kažu da u apotekama ima dovoljno zaliha ne samo maski, nego i svih sredstava za dezinfekciju. 

„U ponudi imamo ove maske za jednokratnu upotrebnu, odnosno hirurške i pamučne maske. Pamučne mogu da se peru, ali ove druge ne mogu, namijenjene su za jednokratnu upotrebu. Bilo bi dobro da se maska nosi 2-3 sata i da se mijenja, ali pošto danas mnogi si ne mogu priuštiti mijenjanje maske toliko često otprilike koriste je jedan dan, a narednog je poželjno da se ona zamijeni“, istakla je Bojana Tepić, farmeceutski tehničar. 

U zatvorenom prostoru trebalo bi da svi koriste maske, ali mnogi to i dalje rade nepravilno. Neophodno je prekriti i nos i usta. U suprotnom, nema nikakve koristi od njih. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se