DruštvoEkonomijanaslovnaVIJESTI

Kolike su najveće isplaćene plate u martu i aprilu u BiH?

Period pandemije korona virusa u BiH obilježen je brojnim otkazima, ali i smanjenjem plata onima koji su uspjeli zadržati svoj posao. Da nisu svi građani BiH na isti način pogođeni korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreskih uprava Republike Srpske i FBiH.

Iz Poreske uprave FBiH kazali su za „Avaz“ da prema evidencijama u Federaciji, najviša neto plata koja je prijavljena za mart iznosila je 181.842,35 KM i to u djelatnosti bankarstva.

„Najviša neto plaća za april bila je 98.357 KM, u djelatnosti trgovine“, istaknuto je.

Dodali su da podatak o najvišoj isplaćenoj plati za maj 2020. godine u ovom trenutku ne mogu dostaviti, jer se podaci još dostavljaju i obrađuju.

„Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu“, pojasnili su.

S druge strane, iz Poreske uprave Republike Srpske kazali su da je najviša plata u martu ove godine isplaćena na području Republike Srpske iznosila 19.923 KM.

„Ovu platu ostvario je poreski obveznik iz Banjaluke u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Kada je riječ o aprilu ove godine, najviša plata iznosila je 25.185 KM. I ova plata ostvarena je na području Banjaluke, ali u i djelatnosti osiguranja“, pojasnili su.

Dodali su da kad je u pitanju maj ove godine, najviša plata iznosila je 30.876 KM.

„Ova plata je ostvarena u Bosanskoj Gradišci i ponovo u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti“, naglasili su.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u pravnim licima u BiH za april 2020. godine iznosila je 1.454 KM, što pokazuje nominalan pad za 1,1 odsto u odnosu na decembar 2019. godine.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u martu ove godine iznosila je 1.466 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,3 odsto u odnosu na decembar 2019. godine.

Tagovi
Back to top button
Close
Close