23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Koalicija SPS-JS dobija dva resora u novoj vladi

Nova vlada, sudeći prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće formirana do kraja avgusta, a u njoj će se, prema našim informacijama, bez obzira na sve aktuelne trzavice na relaciji SNS-SPS, naći i socijalisti sa njihovim koalicionim partnerom.

Ipak, broj resora koje će dobiti biće znatno manji nego prošli put i oni će, tvrdi naš izvor, pripasti samo liderima SPS i JS, Ivici Dačiću i Draganu Marković Palmi, koji bi tako po prvi put tokom dugogodišnje političke karijere mogao da se oproba na ministarskoj funkciji. On je, inače, tokom prošle godine isticao da više neće propuštati šansu da postane član Vlade ako se takva mogućnost otvori, kao što je, kako je pričao, ranije činio nekoliko puta. Palmi se, otkriva naš sagovornik, ako do takvog dogovora dođe, smeši mesto ministra poljoprivrede iz kog će Branislav Nedimović otići u neko drugo ministarstvo.

 U toj podeli karata Ivica Dačić najverovatnije će ostati na mestu na kom je sada. Aktuelni SPS ministri već su spakovali kofere jer su sasvim svesni da nove runde za njih neće biti – navodi naš izvor.

Politikolog Jelena Vukoičić mišljenja je da socijalisti sa dva ministarska mesta treba da budu i više nego zadovoljni, ali i da bi Marković mogao dobro da se snađe u sektoru poljoprivrede.

– Realno, više od dva resora nisu ni zaslužili, ali svakako je dobro da vlada bude sastavljena od ljudi iz više stranaka, odnosno od svih značajnijih stranaka. Palma je dugo u politici, a neko je ko živi na selu, ko se i bavi poljoprivredom i interesuje za poljoprivredu i taj resor bi zbog činjenice da je u materiji prosto mogao dobro da vodi. Sa druge strane, sa Dačićem na čelu Ministarstva spoljnih poslova Srbija je imala uspešnu diplomatsku ofanzivu kada je reč o Kosovu i logično je da nastavi da radi isti posao – navodi naša sagovornica, dodajući da svi oni koji uđu u ovu vladu moraju da budu svesni da će njihova uloga biti istorijska.

– Srbiju čeka veoma težak period po pitanju Kosova, veliko je pitanje šta će se sve izdešavati u naredne četiri godine koje sigurno neće biti lake i lepe i zato će svi koji uđu u vladu na sebe preuzeti istorijsku ulogu i nadam se da će znati pred kakvim izazovom će se naći. Nova vlada ne može biti obična, kao što ni ovo vreme nije obično, naprotiv najizazovnije je do sada – zaključuje ona.

Inače, juče je predsednik Vučić sastankom s predstavnicima liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ završio prvi krug konsultacija oko formiranja nove vlade. Potpredsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je posle toga da su predstavnici te liste zatražili mandat za sastav nove vlade.

– Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama sa predsednikom legitimno tražila mandat za sastav vlade i tu nema političke dileme – rekao je Vučević, navodeći da očekuje da izabrana vlada bude vlada kontinuiteta.

Vučić zvao Tomu da se posavetuje o vladi!

Nakon što je ispratio predstavnike liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, predsednik Vučić je na Andrićevom vencu ugostio i Tomislava Nikolića, bivšeg šefa države i SNS-a, koji je sada na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. Blizak saradnik predsednika potvrdio je za „Alo!“ da je Vučić zvao Nikolića na sastanak da se posavetuje s njim o budućoj vladi Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se