-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Kako da uredite dvorište – ideje i savjeti

Imati kuću i svoje dvorište donosi velike prednosti. Činjenica je da ljudi često kažu: „kuća je rupa bez dna“, jer uvijek treba ulagati. Sa stanom je drugačije. Dovoljno je da promijenite namještaj i već se vidi da ste nešto uradili. Sa druge strane, imati kuću i dvorište, to znači imati svoj mir svakog trenutka. Nema komšije iznad koji će se buniti zbog buke. Nema ni onog ispod kome će smetati vaš hod i trčkaranje dhece po sobi.

Ukoliko živite u kući, donosimo vam neke ideje kako i savjete kako možete urediti okućnicu i dvorište. Ne mora da bude preveliko ulaganje, važnije je da imate stila i da uredite svaki kutak vaše oaze mira.

Neka vaše dvorište bude ograđeno

Prije svega, važno je da dvorište bude ograđeno, jer to je ipak vaš posjed. Ništa ružnije od dvorišta koji nije ograđen, tako da se sa sigurnošću ne može tvrditi da li pripada vama ili susjedu. Kada su u pitanju ograde za dvorište, cena varira u zavisnosti od materijala, tako da se trebate dobro se raspitati prije nego što napravite izbor. Vodite računa da ograda i kapija uvijek budu ofarbane, jer to daje prvu sliku o ljudima koji tu žive, a i štiti ogradu od propadanja, bilo da je drvena ili od gvožđa.

Baštenski alat odložite u posebnu prostoriju

Ukoliko redovno održavate dvorište, sigurno je da imate alat kao što su makaze, metle, lopate i sl, a neizostavno je i baštensko crijevo za vodu kojim ćete polivati travu i cvijeće i osvježavati betonske površine. Uvijek nakon rada, ma koliko da ste umorni sve te alatke sklonite, crijevo za vodu umotajte i odložite u prostoriju koja je namijenjena za to. Tak će vam alat duže trajati, a i uvijek ćete znati gdje vam se šta nalazi.

Vaš travnjak može biti izuzetan uz malo truda

Kako bi travnjak bio lijep, najbolje bi bilo da travu sadite na proljeće ili na jesen. Ukoliko odlučite da sadite na proljeće nemojte koristiti proizvode protiv korova. Upotrebu takvih proizvoda odložite sve dok travnjak ne pokosite bar 3 puta.

Kako biste imali lijep travnjak potrebno vam je najkvalitetnije sjeme. Površina koja je predviđena za sadnju treba da se poravna i da se odstrani gornjih 5cm zemljišta.

Sjeme razbacajte rukom kako bi bilo ravnomjerno raspoređeno. Ukoliko zemljište pretrpate sjemenom može se dogoditi da na tom mjestu trava bude slaba i tanka. To ja zato što se sjeme trave „bori“ za mjesto i hranljive materije.

Površinu gdje ste posadili travu treba da održavate uvijek vlažnom. Važno je da travnjak polivate pomalo i često. Najbolje bi bilo jednom dnevno sve dok trava ne poraste nekoliko centimetara. Ukoliko redovno i umjereno zalivate, korijen trave će biti zdrav i jak.

Ne zaboravite na osvjetljenje

Vaše dvorište će imati posebnu draž ukoliko stavite akcenat na osvjetljenje. Jedan izvor svjetlosti za cijelo dvorište nije dovoljan, a to je greška koju često viđamo. Potrebno je da osvijetlite više kutaka u dvorištu, tako što ćete postaviti solarne lampe ili fenjere, kako oko cvetnih površina tako i uz same staze. Takođe je važno da u kutku predviđenom za sjedenje imate odgovarajuće osvjetljenje.

Neka ukrasne staze uljepšavaju vaše dvorište

Staza koja je napravljena sa stilom može da predstavlja pravi ukras u vašem dvorištu. Možete sami napraviti stazu od raznobojnih oblutaka i pri tom pustiti mašti na volju. Nekada je dovoljno da to bude mala staza koja vodi  od kapije do kuće pa da vaše dvorište dobije sasvim novi izgled.

kuća dvorište

Napravite sami vodenu oazu

Bez obzira koliko je dvorište veliko (ili malo), uvijek možete naći kutak u kome ćete napraviti vodenu oazu. Ukoliko ste kreativni možete za vrlo malo novca napraviti mini jezero u dvorištu.

Najprije je potrebno pripremiti teren, a zatim iskopati rupu u koju ćete smjestiti kalup. Na dno stavite sloj pijeska debljine oko 10cm, a kalup zatim napunite vodom do trećine dubine. Ivice kalupa prekrijte ravnim kamenim pločama. Praznine možete popuniti šljunkom ili spojiti malterom.

Nakon toga, mini jezero napunite vodom. Kako biste postigli zadivljujući efekat potrebno je da vaše mini jezero bude okruženo biljkama. Vodeni kutak u dvorištu ne samo da estetski privlači pažnju, već predstavlja sinonim za opuštanje i bijeg od ubrzanog načina života.

Kutak za djecu

Ukoliko imate malu djecu nemojte zaboraviti da napravite i kutak za igru. Igra je veoma važna za razvoj inteligencije, ali i fizičkih vještina, zato je bitno dobro osmisliti ovaj kutak. Ono što sva djeca bez izuzetka obožavaju je igranje u pijesku. Ogradite nekoliko kvadrata, postavite barijeru i ispunite je pijeskom. Muškom djetetu dobro će doći bager igračka ili kamion za „prijevoz pijeska“, dok će djevočice uživati u igri sa plastičnim koficama i drugim sličnim rekvizitima.

Biljke su neizostavni dio svakog dvorišta

Ukoliko imate dvorište vjerovatno ga svake godine ukrašavate dekorativnim cvijećem po sopstvenom ukusu. Vjerovatno vodite računa o tome koja biljka podnosi sunčanu stranu, a koja bolje opstaje u hladovini.

Mi vam u nastavku teksta donosimo neke ideje za zimzeleno bilje koje će oplemeniti vaše dvorište, a koje je lako za održavanje.

cvijeće bašta

Fotinija ukras za dvorište

Fotinija je zimzelena žbunasta biljka. Njeni listovi su sjajni i formiraju gustu krošnju. Ovo je dekorativna biljka koja ima crvene izdanke. Lako se gaji i jednostavna je za održavanje. Izuzetno brzo raste, tako da za godinu dana može porasti i 1 metar. Veoma lijepo izgleda ako se odgaja u obliku drveta, jer je laka za orezivanje i može brzo da poprimi željeni oblik.

Posadite šimšir u ukrasne žardinjere

Naš prijedlog je niski šimšir koji raste do 1 metra visine. Najbolje je da ga posadite u ukrasne žardinjere jer će na taj način vaše dvorište dobiti upečatljiv izgled. Ovo je dugovječna biljka koja sporo raste, ali nije preterano zahtjevna za održavanje.

Bambus kao ukras za vaše dvorište

Sem što se gaji u kućnim uslovima, bambus je biljka koja može dobro da napreduje i u velikim saksijama u dvorištu. U zavisnosti od vrste, može da naraste od 1 m pa čak do 10 m visine. Ukoliko se odlučite za bambus, vaše dvorište će izgledati kao prava egzotična oaza.

Sve gore pomenute biljke mogu da posluže i za uljepšavanje starih zidova, ukoliko imate dodatne građevine u dvorištu. Takođe, njima možete oivičiti popločane staze i dati postojećem eksterijeru novi izgled.

Biljke morate zaštititi od vrućine

Jako sunce i visoke temperature tokom ljeta mogu da predstavljaju pravu opasnost za vaše dvorišne biljke. Evo nekoliko provjerenih savjeta uz pomoć kojih će vaše biljke lakše podnijeti vrućine a dvorište ostati besprijekorno uređeno.

Boja saksija je veoma važna – vodite računa da saksije u kojima sadite cvijeće budu svjetlih boja. Takve saksije odbijaju sunčevu svjetlost i apsorbuju manje toplote. Za razliku od njih, tamnije saksije se brže zagijavaju i isušuju zemlju koja se nalazi u njima.

Borova kora (malč) zadržava vodu – ukoliko komadiće borove kore postavite u saksiju, zemlja će se sporije sušiti, što će biljkama osigurati dovoljno vode na duže vrijeme.

Koristite đubrivo sa kalijumom – s obzirom da se kalijum u zemlji nalazi u veoma malom procentu, potrebno je u saksije dodati kalijumovo đubrivo. Kalijum je izuzetno značajan u ishrani biljaka i doprinosi  zadržavanju vode u tkivu biljaka.

Polivajte biljke u određeno vrijeme – da bi se biljke pravilno razvijale neophodno je da ih redovno polivate, ali morate biti oprezni. Ukoliko polivate biljke u pogrešno vrijeme nećete postići željeni efekat. Biljke treba zalivati rano ujutru ili kasno uveče kada su sunčevi zraci slabi.

Ovo su samo neke od ideja kako biste mogli urediti dvorište i od njega napraviti svoju oazu mira. Oplemenite prostor sa što više zelenila jer je naučno dokazano da boravak u prirodi pomaže da se opustite i odagnate stres, ali i kod psihičkih stanja kao što je depresija.

Na kraju, najvažnije od svega je da sve što radite, radite sa puno ljubavi i entuzijazma, jer jedino tako možete istinski uživati u plodovima svoga rada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se