4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Izmjene zakona o podsticajima u proceduri po hinom postupku

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, po hitnom postupku.
Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske uveden je postupak dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Prema važećem Zakonu o podsticajima u privredi Republike Srpske, jedan od posebnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plate je da je početni iznos plate jednak ili viši od najniže plate u Republici Srpskoj.

Kako je u martu 2019. godine, najniža plata iznosila 450 KM, potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plate, s obzirom na to da je u međuvremenu odlukom o najnižoj plati utvrđena nova najniža plata u Republici Srpskoj od 520 KM.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koje su uzrokovane virusom korona, potrebno je intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine.

Zbog toga, opšti je interes za cijelo društvo obezbijediti uslove da privredni subjekti mogu ostvariti pravo na podsticaj za povećanje plate za što veći broj radnika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Na taj način ovaj zakon ima pozitivan uticaj, kako prema radnicima, u smislu stvaranja preduslova za povećanje njihovih plata, tako i prema poslodavcima, kroz propisivanje mogućnosti za ostvarivanje prava na podsticaj za veći broj radnika.

„Zbog toga je u opštem interesu i za građane i za privredu Republike Srpske da se ovaj zakon uputi u proceduru po hitnom postupku“, navedeno je u saopštenju nakon sjednice Vlade.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se