20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Holivudske zvijezde: Istina o Tesli oduzima dah

Istina o velikom američkom naučniku srpskog porekla Nikoli Tesli oduzima dah, njegova mudrost, energija i unutašnje biće privlače ljude, i, iako neki misle da je pomalo zaboravljen, svaka ozbiljna osoba koju zanimaju nauka, umjetnost i filozifija, njegovo ime vidi svuda oko sebe, ocijenili su glavni protagonisti filma „Tesla“ – reditelj Majkl Almereida i glumci Itan Hok i Kajl Meklahlan.

U jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, Vordenklif, povodom 164. godine od rođenja jednog od njavećih umova svijeta, održana je, šest nedjelja pred početak zvanicnog prikazivanja, onlajn premijera filma koji su gledali zaljubljenici u Teslu iz 30 američkih saveznih država i 14 zemalja.

Direktor TSCW Mark Alesi razgovarao je sa Almereidom, Hokom i Meklahlanom, koji su tumačili uloge dva „vatrena suparnika“, Teslu i Tomasa Alvu Edisona, i prvo pitanje bilo je šta bi danas pitali Teslu kada bi imali priliku.

Hok je rekao da bi pitanje za Teslu bilo o pandemiji, šta mozemo da naučimo iz ovog momenta:

“Novi ga virus ne bi iznenadio, on je poznati germofob i zato bih ga pitao kako možemo da promijenimo sebe u ovo vrijeme”, rekao je Hok na proslavi onlajn Teslinog rođendana na koju je pozvan i Tanjug, i dodao da bi ga pitao i o nauci, religiji, umjetnosti i značenju života.

Meklahlan je dodao da bi ga ipak prvo pitao kako je zadovoljan glumom Hoka, a potom je dodao da bi akcenat stavio na odnos sa Edisonom, jer bi bilo mnogo zanimljivo iz Teslinog ugla čuti kako je sve to izgledalo.

Od protagonista se mogao čuti i neki drugi pristup tom rivalskom odnosu, koji možda i nije bio tako žestok, da je Edison Tesli nudio pomoć kada mu je laboratorija uništena.

Jedno od pitnja odnosilo se na činjenicu da u filmu nema Marka Tvena, Teslinog važnog prijatelja, čije je knjige čitao u Smiljanu, u Hrvatskoj, u nekadašnjoj Austougarskoj, iz koga je otišao sa 17 godina, a na to je Almereida rekao da je tu ulogu namijenio Semu Šepardu, koji je umro i da zato nije mogao da zamisli da ga igra bilo ko drugi.

Almereida je naveo da ga je sa 16 godina zainteresovala knjiga o Tesli iz 1944, objavljena godinu dana nakon smrti velikog pronalazača, da je bila uzbudljiva, puna drame.

„Zamišljao sam dok sam čitao sve te scene, čovjeka koji stvara svjetlo i nove tehnologije“, rekao je Almereida i podsjetio da je scenario napisao prije skoro četiri decenije, kada je imao 21 godinu.

„Svijet se od tada promijenio mnogo, promijenilo se mnogo i u meni, ostalo je pet nedirnutih originalnih scena iz tog scenarija“, rekao je reditelj i dodao da bi volio da ima više filmova o Tesli, i to sa velikim budžetom, koji bi osvijetlili 50 godina Teslinog života u SAD.

„Mi smo zbog budžeta prekinulu priču (o životu Tesle) 1901, i nastavili je 1943. (godini njegove smrti)“, rekao je Almereida i dodao da mu je Hok neizmjerno pomagao oko scenarija.

Naveo je da je tada imao na umu da SAD nisu prihvatile i prigrlile Tesline ideje na pravi način, i da je na neki način zbog toga bio napušten i zaboravljen.

„To je ambicozan film, ikao nije imao veliki budžet, Tesla je bio nepobitno brilijantan, bez obzira na neke mitološke priče i stripove, istina o Tesli oduzima dah“, rekao je reditelj.

On je stavio akcenat na rečenicu kada Teslin prijatelj sa kojim je došao iz Budmipešte koji je za kćerku Teslinog finasijera J. P. Morgana En, koja je bila njime opčinjena, rekao da bi „djevojka kao ona mogla da ti ostvari sve snove, a na šta je Tesla odgovario: “moji snovi su ostvareni““.

Hok je rekao da je uživao dok je čitao Teslina pisma, eseje, sve što je mogao da nađe o njemju, ali da to nije dokumentarna već Almereidina priča o Tesli koju je on želio da ispiča još i prije nego što su sva trojica, Almereida, Hok i Meklahlan, zajedno radili na Šekspirovom „Hamletu“.

“Ako si ozbiljna osoba, zanima te nauka, filozofija i umetnost, čućete ime Tesla u svakom trenutku, kada sam radio na građevini da bi uštedio novac za koledž, neću to zaboraviti, imao sam 20 godina, momak koji je klesao kamen, rekao mi je tada treba da pročitaš tekst o Nikoli Tesli”, rekao je Hok i dodao da Tesla, koji ponekad izgleda kao da je zaboravljen, dotiče svakoga ko brine o ljudima, ili se osjeća pomalo izgubljeno i ignorisano.

U njegovoj energiji, unutrašnjosti, mudrosti postoji nešto što privlači ljude, rekao je Hok i u šali poručio Kajlu da on nije Edison, jer Edison nema fanove.

Kao dobro je ocijenio to što Majklov scenario zamišlja i Edisona i Teslu kako rade zajedno, jer kada se magija desi, kada se sretnu veliki umovi, oni bi mogli da dotaknu nezamislivo, rekao je Hok i dodao da je tako trebalo da bude i sa njima kao sa Bitlsima i Rolingstonsima.

Film, predstavljen na Sandens festivalu, počeće da se prikazuje onlajn i u drive in bioskopima 21. avgusta. Projekcija filma bila je dio programa kojim je noćas u SAD obilježen Teslin rođendan – 10. jul, a sredstva od prodaje karata namijenjena su prijeko potrebnim programima virutalnog obrazovanja djece.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se