12 C
Zvornik
23. април 2024.

Festival književnosti „Imperativ“: Upoznavanje pisaca i razmjena knjiga odmor u doba korone

Treće večeri regionalnog festivala književnosti „Imperativ“ u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci posjetioci su imali priliku da se upoznaju o poeziji mladog pjesnika iz Novog Sada Srđana Sekulića, kojem je pjesnički domaćin bio pisac i pjesnik Ranko Risojević.

Srpski književnik, novinar i scenarista Ana Vučković Denčić iz Beograda čiji se roman „Jugoslav“ našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2019. godine čitala je banjalučkoj publici odlomke iz ovog djela i puštala muziku koja je inspiriše da piše, saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“.

Ranko Risojević, pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni poslenik, rekao je da je značaj „Imperativa“ da popuni književni prostor koji je nestao raspadom Jugoslavije i da u Banjaluku počnu da dolaze mladi umjetnici i stvaraoci koji su se se afirmisali poslije rata.

-U suštini mi se regionalno veoma slabo poznajemo i malo čitamo, mislim da je „Imperativ“ postigao za ove tri godine dovoljno da se i naše knjižare počnu puniti regionalnim autorima i da oni dolaze ovdje i promovišu svoja djela. Upoznavanje je prvi korak koji je bitan, a `Imperativ` je tu jedinstven – naglasio je Risojević, koji je objavio oko pedeset knjiga, od toga 18 pjesničkih zbirki, 25 proznih, među kojima 10 romana.

Srđan Sekulić, pisac poezije i proze, kojem je ovo bilo prvo predstavljanje banjalučkoj publici, rekao je da mu kao mladom autoru koji je tek zakoračio na književnu scenu mnogo znači što je gost „Imperativa“.

-Prvi put sam u Banjaluci i srećan sam što sam se predstavio publici. Festival je fantastičan i preduzete su sve mere da i se u ovoj situaciji izazvanoj virusom korona osećali bezbedno. Nadam se da ću ponovo doći u vaš grad – rekao je Sekulić, čije su kratke priče i pjesme objavljivane u regionalnim književnim časopisima, veb-portalima i u književnim zbornicima.

Prevođen je na albanski, makedonski, persijski, mađarski i engleski jezik. Jedan je od dobitnika nagrade „Mak Dizdar“ za 2018. godinu koja se dodjeljuje u okviru Festivala „Slovo Gorčina“ u Stocu za svoju prvu zbirku pjesama. Prevodi poeziju i prozu sa makedonskog i bugarskog jezika. Živi i stvara u Novom Sadu.

Ana Vučković Denčić, autorka tri romana i zbirke priča, rekla je da je važno održati tonus kulture, te da je održavanje festivala uvijek značajno, posebno sada kada je sve otkazano.

-Ovih dana smo čuli toliko lepih i pametnih stvari, uzeli i razmenili knjige, a to je veliko bogatstvo – istakla je Denčićeva, koja je kao veoma mlada objavila svoj prvi roman pod nazivom „Epoha lipsa juče“, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Nakon samo par godina, njena zbirka priča „Plišani soliter“ ušla je u uži izbor za još jedno prestižno priznanje – nagradu „Isidora Sekulić“.

Ana već dugo uređuje i vodi nekoliko emisija iz oblasti kulture na Radio Beogradu 2. Veliki je ljubitelj pop kulture o kojoj nerijetko piše u svojim romanima.

Trećeg dana Festivala čitaoci su bili u prilici da se upoznaju sa glumcem i piscem Feđom Štukanom na kafi u kafe „Joku“.

Treći regionalni Festival književnosti „Imperativ“ trajaće do ponedjeljka, 20. jula.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.

Aleksandra Madžar, portparol Festivala „Imperativ“, koji je otvoren izložbom „Sto knjiga o Banjaluci“, rekla je ranije da je program zbog epidemiološke situacije malo redukovan, te da će imati tri programska sadržaja – „Razgovor sa piscem“, „Poeziju će svi čitati“ i „Note i slovo“. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se