27 C
Zvornik
23. јул 2024.

Elektronski dnevnici u svim školama od naredne godine

BANJALUKA – Digitalni dnevnici u svih 187 osnovnih škola u RS, 15-minutno vježbanja za učenike od prvog do trećeg razreda pred početak nastave svaki dan, programi za fakultativne predmete te dodatna nastava za talentovane učenike, samo su neke od novina koje će dočekati osnovce u RS od naredne školske godine.

Poručio je ovo Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, nakon juče održanog sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture RS s resornom ministarkom Natalijom Trivić i predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola o pripremama i planovima za početak naredne školske godine.

Kako je istakao, zadovoljni su činjenicom da će sve osnovne škole imati elektronske dnevnike od sljedeće školske godine.

„U izvođenju nastave u odjeljenju pokazalo se da se u onim školama koje su imale elektronske dnevnike mnogo bolje i efikasnije radilo“, kaže Damjanović. Naglasio je da se nada da će naredna školska godina početi na najbolji mogući način s učenicima u učionicama te da su na sastanku upoznali predsjednike aktiva direktora o očekivanim novinama od sljedeće školske godine.

„Učenici će imati fizičko vježbanje svaki dan, ali to ne znači da neće imati redovnu nastavu fizičkog. Profesori razredne nastave će dobiti uputstva na koji način će to izvoditi, dobiće i video-snimke za 15-minutno vježbanje. Napravili smo programe za neke fakultativne predmete koji su od posebno interesovanja za učenike koji nisu u redovnim programima. Zatim, imaćemo dodatnu nastavu za talentovane učenike, recimo matematiku, srpski jezik, geografiju i istoriju. Od sljedeće godine pripremili smo i standarde za stručne saradnike“, pojasnio je Damjanović.

Kad je u pitanju fakultativna nastava, istakao je da će biti pripremljeni programi za sve fakultativne predmete za koje učenici budu zainteresovani, te da je to ideal svega, da učenik stekne znanja i vještine koji nisu propisani samo redovnim programima.

On je rekao da Republički pedagoški zavod u svim procesima digitalizacije i reforme daje veliki doprinos te da će se svake naredne školske godine uvoditi neka novina u nastavu. Dodao je da će u avgustu imati obuku za nastavnike u primjeni informacionih tehnologija.

Trivićeva je napomenula je da je plan da učenici novu školsku godinu počnu u školskim klupama u skladu s epidemiološkom situacijom, koja će biti jasnija pred sam početak nastave.

„Važno je da smo svim predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola prenijeli novine koje nas očekuju u novoj školskoj godini, a koje se odnose na inovirane nastavne planove i programe, digitalizaciju u obrazovanju, o novim mogućnostima i modelima nastave, o stimulativnom okruženju“, rekla je Trivićeva.

Istakla je da s obzirom na novo vrijeme u kom djeca odrastaju, interaktivnost u nastavi podrazumijeva i uvođenje digitalnih udžbenika.

„Već uveliko pripremamo i određeni broj digitalnih udžbenika, koji će imati samo primjenu u učionici. To znači da za određene predmete učenici neće morati kada idu u školu nositi udžbenike“, kazala je Trivićeva.

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora sarajevsko-romanijske regije, kaže da su interaktivno odvijanje nastave i stimulativno okruženje značajni te da će škole raspust iskoristiti da pripreme što veći broj učionica za moderan način nastave.

„Cilj je da prostor u kom učenici borave izaziva vrstu emotivnog rasterećenja, što će im omogućiti da na kvalitetniji i njima prilagođeniji način uče“, rekla je Mrda.

Dodala je da su vanredne okolnosti izazvane pandemijom virusa korona pokazale koliko je važno da škole imaju elektronske dnevnike, e-učionice te mogućnost da djeca mogu onlajn pristupiti izvođenju nastave na daljinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se