23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Ćopić pokazao veličinu srpske duše, Hašane učinio nezaboravnim

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Hašanima, kod Krupe na Uni, da djelo poznatog pisca Branka Ćopića, koji je čovjek Krajine i srpskog naroda, treba dodatno približiti generacijama koje dolaze.

Dodik je, u obraćanju na svečanosti povodom otvaranja obnovljene kuće velikog srpskog pisca, rekao da je o Ćopiću sve rečeno, ali da će se raditi sve što do sada nije bilo urađeno.

– Sigurno jedna najvažnija stvar je da Ćopića i njegova velika djela približimo generacijama koje dolaze, mladima koji čitaju i koji se vaspitavaju. Biće prilike da dolazeći u Hašane možda i razumijemo zašto je to sve Ćopićevo bilo tako lijepo napisano, da je trebalo da se rodi samo jedan dječak ovdje koji će kasnije izrasti u velikog pisca i da to samo sklopi da se mi u budućnosti time bavimo – rekao je Dodik.

Istakao da je veliki srpski pisac Branko Ćopić živio za ovaj kraj i nikada nije propustio priliku da se vrati u Hašane i bude među svojim ljudima “i da pokaže veličinu upravo te srpske nacionalne duše koja nije pravila razlike i nikakvu diobu među ljudima”.

– Ne mogu da kažem da je bio u zabludi, ali on je nesumnjivo bogatstvo srpskog naroda. Odavde je krenuo, prošao burno vrijeme i završio tamo gdje je završio – istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je iza Ćopića ostao ozbiljan književni opus.

– To je vanvremenska priča koja zaslužuje da mi ovdje okupljeni učinimo sve da ovo bude živo mjesto. Podržaćemo opštinu Krupa na Uni da na tom planu uradi šta je neophodno i da kreiramo dan kada ćemo se ovdje okupljati. To će odlučiti stručni ljudi – rekao je Dodik.

On je dodao da je veliki pisac svojim velikim djelom Hašane učinio nezaboravnim.

– Jer više je volio Hašane nego mi neka svoja mjesta. To ga razlikuje od nas. I da nije bilo Ćopića, pitanje je da li bi bilo Hašana u ovom smislu. Da ga nije bilo, možda se ovo ne bi ni branilo, pa bilo Federacija BiH… Ali evo, ovdje na ivici entitetske linije ponosni smo što smo se izborili da upravljamo ovim resursom, što je velika stvar – napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da će Ćopić živjeti “daleko duže nego svi mi zajedno”, te da će se njegove poruke čuti na mnogim mjestima.

– Mnoge generacije će učiti, naravno, od njega. A, mi smo ovdje da vratimo samo jedan mali dug prema njemu i upravo ga sada vraćamo – istakao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se