-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Ćulum: Spriječiti ilegalni ulazak migranata

Novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Darko Ćulum izjavio je da SIPA zajedno sa drugim policijskim agencijama treba da spriječi ilegalni ulazak migranata u Republiku Srpsku i Federaciju BiH (FBiH) i naglasio da to mora biti prioritet.

-S obzirom na to da ilegalni migranti nesmetano dolaze do BiH i nijedna zemlja ih u tome ne sprečava, nama je prioritet da na tome radimo i da zaštitimo granicu BiH. Migranti ulaze na teritoriju Srpske najviše na području Policijske uprave Zvornik – rekao je Ćulum.

Govoreći o saradnji sa policijskim agencijama u BiH, Ćulum je naveo da je i kao direktor Policije Srpske i na nekim ranijim pozicijama imao dobru saradnju sa ovim agencijama, i na nivou BiH i na nižim nivoima – Federalnom upravom policije i policijama kantona, dodajući da ona može da bude i bolja.

-Saradnja mora da bude dobra i da se razmjenjuju informacije po pitanju krivičnih djela i organizovanih kriminalnih grupa. Dužni smo po zakonu, ukoliko imamo informaciju, da je dostavimo drugoj agenciji ako je to u njihovoj nadležnosti – rekao je Ćulum za RTRS.

Kada je riječ o saradnji sa pravosudnim institucijama, Ćulum očekuje da u tom smislu neće biti problema, kao i da može da bude i unaprijeđena.

On kaže da će, kada preuzme dužnost, sa kolegama analizirati stanje bezbjednosti i odrediti prioritete u radu.

-Znam za neke predmete koje trenutno SIPA radi, ali ih ne bih komentarisao jer ne znam u kojoj su fazi istrage – rekao je Ćulum.

On napominje da je nadležnost SIPA jasna kada je riječ o zakonu – rasvjetljavanje krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva i Suda BiH, organizovani kriminal i korupcija i najteži oblici privrednog kriminaliteta, krivična djela terorizma, sprečavanje terorističkih aktivnosti, finansiranje terorističkih aktivnosti, te odlazak boraca na strana ratišta.

Podsjetivši da je u protekom periodu bio na poziciji direktora Policije Srpske, zamjenika direktora, načelnika Uprave policije i načelnika Centra javne bezbjednosti Banjaluka, Ćulum je ocijenio kao zadovoljavajuće stanje u oblastima borbe protiv kriminaliteta, očuvanju javnog reda i mira, te bezbjednosti saobraćaja.

-Dugi niz godina u Srpskoj se bilježi pad kriminaliteta, sve je bolja rasvijetljenost krivičnih djela, pad opšteg kriminaliteta je ove godine 10 odsto. Prije 15-20 godina smo u Srpskoj imali 650-700 kradenih vozila, a sada 60 do 70. Problematika razbojništva je svedena na minimum, u šest mjeseci imamo ih ukupno 20 – naveo je Ćulum.

On je istakao da je MUP Srpske razbijao organizovane kriminalne grupe koje su krala vozila i narko-dilere, te da su mnogi drugi segmenti u borbi protiv kriminaliteta svedeni na zadovoljavajuće stanje.

Ćulum je rekao da je posljednjih 8,5 godina bilo 60 ubistava po nepoznatom izvršiocu, od kojih 11 nije rasvijetljeno.

-Procenat rasvijetljenosti tih ubistava je visok – između 82 i 83 odsto. Naravno da je najteže rasvijetliti krivična djela kada je riječ o organizovanim kriminalnim grupama, ali radimo i na tome i nadam se da ćemo i tu postići dobre rezultate – naveo je Ćulum.

On kaže da je stanje bezbjednosti u Srpskoj zadovoljavajuće, građani normalno žive i rade i mogu se osjećati bezbjedno u svakom dijelu Srpske.

Govoreći o opremljenosti policije Srpske, Ćulum je istakao da je poznato koliko su ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Vlada Srpske učinili kada je riječ o opremanju novih zgrada, prostorija, centra za obuku, nabavci novih vozila i razne druge opreme, naoružanja, vozila „despot“.

-Policija Srpske ima obučen kadar i kapacitete da se suprotstavi svim bezbjednosnim izazovima – naglasio je Ćulum.

Ćulum je dodao da na poziciji novog direktora Policije Republike Srpske očekuje profesionalca, koji će posao bolje raditi od njega, dodavši da MUP Srpske ima 15 oficira koji ispunjavaju uslove za to mjesto.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se