24.3 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Budžet usvojen u prvom čitanju, danas odluka i u drugom čitanju

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine danas je usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu od oko 1,8 milijardi KM, a danas će biti održana još jedna sjednica ovog doma na kojoj će se u drugom čitanju glasati o budžetu.

Nakon što na sjednici Predstavničkog doma održanoj prošle sedmice pri glasanju u prvom krugu nije bilo potrebne entitetske većine, Prijedlog zakona o Budžetu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma.

Kolegijum u poslovničkom roku nije postigao saglasnost o tom zakonskom prijedlogu, pa su poslanici danas u drugom krugu glasali o budžetu BiH.

Za Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u prvom čitanju glasalo je 26 poslanika, pet je bilo protiv i pet uzdržano.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obavijestio je poslanike da narednih 60 minuta mogu predlagati amandmane, nakon čega će biti održana sjednica nadležne komisije, a u 13.00 časova i nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj će u drugom čitanju biti razmatran Budžet BiH za 2020. godinu.

Poslanici su danas usvojili i prijedlog zaključka poslanika Aide Baručije, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta, kojim se traži da Savjet ministara bude zadužen da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Savjetu ministara.

Ovaj zaključak na prošloj sjednici Predstavničkog doma nije dobio potrebnu entitetsku podršku poslanika, pa je i on bio upućen Kolegijumu na usaglašavanje.

Predsjedništvo BiH ustvrdilo je krajem juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se