15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Bogorodica i Arhanđeli biće pokriveni tokom molitve u Aja Sofiji

ISTANBUL – Hrišćanski mozaici na zidovima Aja Sofije u Istanbulu, koja je pretvorena iz muzeja u džamiju, tokom muslimanske molitve biće prekriveni zavjesama, rekao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je naveo da ostali mozaici sa hrišćanskim motivima i ličnostima „ne predstavljaju prepreku za muslimanske vjernike“ jer se nalaze na drugim mjestima, ali nije precizirao da li će oni ostati vidljivi sve vrijeme, prenosi Rojters.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan posjetio je juče Aja Sofiju da bi provjerio radove na pretvaranju ove crkve u džamiju.

Crkva Svete Sofije sagrađena je 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su snage sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vijekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svjetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku /UNESKO/.

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra dijelom svoje istorije i kulture.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se