18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH jedina u Evropi sa visokim rizikom od terorizma

BiH je jedina zemlja u Evropi, ne računajući Tursku, sa visokim rizikom za poslovanje kada je pitanju terorizam i političko nasilje, navodi se u godišnjem izvještaju agencije AON, vodeće agencije u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika za poslovanje kompanija i osiguravajućih kuća.

U izvještaju se navodi da je BiH po sva tri kriterijuma – politički rizik, rizik od terorizma i političkog nasilja – označena kao zemlja sa visokim rizikom.

– U zemlji nije zabilježen nijedan teroristički napad još od 2015. godine, ali ostaje prijetnja od terorizma zbog potencijalnih povratnika iz ekstremnih islamističkih grupa iz Iraka i Sirije – navodi se u izvještaju.

Pored najvišeg rizika u Evropi o pitanju terorizma i političkog nasilja, agencija AON ocjenjuje da je BiH po ostalim parametrima zemlja sa srednjim do visokim rizikom, ali da i dalje ima ukupni visoki rizik u odnosu na ostale zemlje istočne Evrope.

– Iako je korupcija i dalje rizik po biznis, preduzimaju se napori da se ona smanji kako zemlja nastavlja put ka pridruženju Evropskoj uniji. Zemlja nastavlja da ima­ srednji do visoki rizik od uplitanja vlasti u ekonomiju, slabu zaštitu imovinskih prava i slabu infrastrukturu. Uprkos relativno zdravom odnosu dug – BDP, vlast se suočava sa poteškoćom prikupljanja kapitala (i korišćenja pomoći koju dobija). To povećava ukupni ekonomski rizik – navodi se u izvještaju.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu i savjetnik predsjednice RS za bezbjednost Slobodan Župljanin kaže da nama ne treba nikakva svjetska agencija da nam to kaže.

– Svi u BiH znaju da je to tako, ali o tome se ne govori. Šta je sa ljudima koji su označeni kao bezbjednosna prijetnja? Šta je sa terorističkim ćelijama za koje se sumnja da postoje po paradžematima? Šta je sa ljudima koji su pripremani u BiH, a učestvovali su u terorističkim aktima van BiH – pita Župljanin.

On kaže da to što u BiH u posljednjih pet godina nije bilo terorističkih akata ne znači da u BiH ne postoje teroristička jezgra i centri za obuku terorista.

– Očigledno da službe nadležne za borbu protiv terorizma ili ne prate bezbjednosno interesantna lica ili ne objavljuju procjenu stanja, već taj posao ostavljaju agencijama kao što je AON. Ni jedno, ni drugo nije dobro – kaže Župljanin.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić kaže da BiH nije ništa više ugrožena od bilo koje zapadne zemlje.

– Osnovno obilježje terorizma je širenje straha i panike s ciljem što većeg privlačenja pažnje. Šta će na globalnom planu dobiti onaj ko izvrši teroristički akt u zemlji kao što je BiH? Neće dobiti ništa i zato smatram da je BiH manje ugrožena nego zapadne zemlje – kaže Jovičić.

Ipak, on smatra da se teroristi u BiH osjećaju komotnije zbog raznih faktora.

– U slučaju da izvrše teroristički akt, brzo mogu da se sklone zbog spore i loše razmjene podataka između bezbjednosnih službi. Iz tog ugla je opravdana ocjena agencije AON o visokom riziku po poslovanje – kaže Jovičić.

Otcjepljenje

U izvještaju agencije AON navodi se da politički sistem nastavlja biti nestabilan uz obrazloženje da je “tročlanom Predsjedništvu bilo potrebno deset mjeseci da se složi oko formiranja vlasti nakon opštih izbora 2018. godine”.

– Etnički Srbi vrše pritisak da se otcijepi Republika Srpska, zbog čega postoji rizik od konflikta i protesta – navodi se u izvještaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se