8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Aja Sofija je od danas ponovo džamija!

Odlukom Državnog saveta Turske, a na inicijativu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, carigradska Aja Sofija je nakon 89 godina ponovo postala džamija. I pored brojnih apela iz pravoslavnih zemalja, Evrope i sveta da to ne čine, turske vlasti su odlučile da tu hrišćansku svetinju iz 6. veka ponovo pretvore u mesto molitve za muslimane.
Sveta Sofija je građena u periodu od 532. do 537. godine, u vreme vladavine romejskog cara Justinijana I, na mestu gde se ranije nalazio hram istog imena. U Aja Sofiji su vršena krunisanja romejskih careva i hirotonisanja carigradskih patrijarha. Ona je bila sedište Vaseljenske patrijaršije sve do 1204. godine i krstaškog osvajanja Carigrada, nakon čega je pretvorena u rimokatoličku bogomolju.
Nakon oslobađanja Carigrada 1261. godine i obnove Romejskog carstva ona je ponovo postala pravoslavna svetinja i to je ostala sve do 29. maja 1453. godine kada su osmanlijske snage pod vođstvom sultana Mehmeda II osvojile Carigrad. Turski vladar je po zauzimanju Carigrada u Aja Sofiji obavio molitvu i naredio da se taj hram pretvori u džamiju.
Sve do 1931. godine Aja Sofija je bila džamija, a onda je sekularizovana, da bi 1935. godine u vreme turskog predsednika Mustafe Kemala Ataturka bila pretvorena u muzej

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se