14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zeljković: Situacija pod kontrolom, ali nismo zadovoljni

BANJALUKA – Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom u Srpskoj, ali je istakao da je ona pod kontrolom, jer se nadziru pozitivne osobe i njihovi kontakti.

Zeljković je naglasio da je teoretski uvijek moguće da situacija izmakne kontroli, te je zbog toga apelovao da građani poštuju mjere.

“Kada ste u zatvorenim objektima, ako se pridržavate svih mjera, mali je rizik da ćete se zaraziti”, rekao je Zeljković za „EuroBlic“.

On je podsjetio da su fizička distanca, nošenje zaštitne opreme, lična higijena i dezinfekcija mjere koje nikada nisu ni prestale da važe.

“Do skoka broja pozitivnih došlo je povećanjem broja importovanih slučajeva u određenim loklanim zajednicama, kao i širenjem virusa na radnom mjestu i u porodici, te je najveća odgovornost na pojedincu”, naglasio je Zeljković.

On je ocijenio dobrim što je trenutno daleko veći broj oporavljenih u odnosu na broj pozitivnih, ali i upozorio da će biti povećan broj pozitivnih.

Zeljković smatra da su mjere za prevenciju širenja virusa korona koje su na snazi sasvim dovoljne u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“U slučaju drastičnog pogoršanja naravno da će i Republički štab za vanredne situacije preduzeti određene korake, da li pooštriti određene mjere ili uvesti neke druge”, zaključio je Zeljković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se