8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Zabraniti gradnju malih hidroelektrana

BANJALUKA – Šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je danas da je u Srpskoj potrebno u potpunosti zaustaviti izgradnju malih hidroelektrana koje nanose nemjerljivu ekološku štetu.

Stevanovićeva je ponovila da je zbog toga DEMOS predložio zaključak da Narodna skupština zaduži Vladu Srpske da u roku od 90 dana izvrši analizu zakonske regulative i predloži njihovu promjenu s ciljem potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

„Imam i studiju Šumarskog fakulteta u kojoj su dati statistički podaci, a koji govore o maloj energetskoj koristi i nemjerljivoj ekološkoj šeti prilikom izgradnje malih hidroelektrana“, rekla je Stevanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da se u oblasti koncesija treba početi sa radikalnim i energičnim radom kako bi situacija bila poboljšana.

„Parlament Federacije BiH je usvojio Deklaraciju o zaštiti voda uz zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana. To je dobra praksa koju treba da primjenjujemo i Srpska treba da sagleda situaciju. Činjenica je da je u BiH planirana izgdanja 400 malih hidreoelektrana, što bi blokiralo 244 rijeke“, rekla je Stevanovićeva.

Ona je upitala da li je normalno da prirodno nasljeđe bude žrtvovano radi zarade pojedinaca i malih kompanija, naglasivši da je potrebo zaštititi životnu sredinu.

„Ukoliko naš zaključak ne bude usvojen, za svaku narednu sjednicu Narodne skupštine predlagaćemo zakuljučak koji će se odnositi na zabranu gradnje malih hidroelektrana“, rekla je Stevanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se