9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

UEFA menja sistem kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope

UEFA će najverovatnije promeniti sistem kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, javljaju dobro obavešteni engleski i nemački mediji. U sredu će definitivno biti jasno da li će kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope da se igraju u skraćenom formatu, a očekuje se potvrda za to na sednici UEFA. 

Pošto se prvenstva širom Evrope neće završiti u isto vreme, postoji ideja da evropske kvalifikacije počnu kasnije nego što je prvobitno bilo predviđeno. U praksi bi to značilo da prvo kolo za Ligu šampiona bude 18. avgusta, a za Ligu Evrope dva dana kasnije. Osim kasnijeg starta, najveća promena bi bila da se u prva tri kola ne igraju dva meča. Prolazak u narednu fazu tražio bi se samo kroz jednu utakmicu, trenutno bez naznaka da li bi se domaćinstvo određivalo žrebom ili na osnovu većeg koeficijenta, ili na neutralnom terenu.

Druga opcija za sad deluje najrealnija. Ukoliko presuđuje koeficijent, izvesno je da bi Crvena zvezda bila domaćin u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (ukoliko po novom modelu ne startuje od prve runde). Moguće je i da dočeka na svom stadionu i rivala u trećoj rundi, ali trenutno je neizvesno da se kalkuliše. Potencijalni termini u kvalifikacijama za Ligu šampiona su – prvo kolo 18. avgusta, drugo kolo 25. avgusta, treće kolo 16. septembra i plej-of runda 23. i 30. septembra.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligi Evrope, po dve utakmice bi se igrale samo u završnoj fazi. Trenutno je sve samo ideja, čeka se potvrda, ali već sad ima mnogo protivnika promene sistema, pogotovo jer je neizvesno šta će se desiti sa fudbalom ako na jesen Evropu pogodi novi talas pandemije. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se