9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Turistički vaučeri nada za oporavak turističkih agencija

Kao i većina subjekata, ogromnu štetu za vrijeme epidemije virusa korona pretrpjele su i turističke agencije. Nadu za dio oporavka daju turistički vaučeri koje će građani koristiti za odmor u Republici Srpskoj. Otkazuju li građani ljetovanja u inostranstvu i ima li interesovanja za domaće destinacije, provjeravamo u jednoj agenciji u Istočnom Sarajevu.

Ublažavanje mjera i otvaranje granica pozitivno je uticalo na rad turističkih agencija. Pretrpjeli su nenadoknadivu štetu zbog otkazivanja aranžnama i neizvjesnosti oko planiranja ljetnih odmora. U agenciji “Globus travel” iz Istočnog Sarajeva kažu da putnici nisu u većoj mjeri otkazivali putovanja, ali su ih pomjerili.

Grčka i Crna Gora su destinacije za koje je bilo moguće izvršiti ranu rezervaciju, pa će svi koji su uplatili a žele putovati to i uraditi. Ipak, ima i stalnih klijenata koji svake godine rezervišu ljetovanja ali ove godine nisu. To su uglavnom porodice sa mlađom djecom.

– Oni su svoja putovanja premjestili za iduću godinu u istom terminu i na istu destinaciju. Vlada je donijela uredbu koja omogućava zamjenska putovanja, da se planirana premjeste za 2021.godinu. Ko ne bude htio da ide ni ove ni 2021.godine, novac mu se vraća 2022, u januaru – rekla je Gordana Cicović iz “Global travela”.

Mnogo pitanja ovih dana odnosi se na vaučere i putovanja po Republici Srpskoj.

– Ja sam zagovornik toga da se malo obiđu republike i države u kojima živimo. Drago mi je što je ova inicijativa krenula i nadam se da će se putovati ovuda jer naša republika je divna. Onoliko koliko razgovaram sa građanima mnogi bi ipak ostali tu gdje žive. To je razumljivo zbog ćitave situacije ali i platežne moći – dodala je Cicovićeva.

Ispunjavaju sve uslove pa će se prijaviti za posredovanje i organizaciju odmora u Srpskoj. Nadaju se da će taj vid podrške uticati na spas domaćeg turizma ali i stabilizaciju poslovanja svih turističkih subjekata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se