15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Tri scenarija za ponašanje virusa korona na jesen

Covid 19 u Italiji je manje agresivan i slabije cirkuliše i očigledno je da je osjetljiv na visoku temperaturu, kaze primarijus Roberto Rigoli, podpredsjednik italijanskog udruženja mikrobiologa, u razgovoru za list “Il Mesadžero”.

U sjevernoj pokrajini Veneto upravo je završeno istraživanje, analiza više od 60 hiljada testova na korona virus.

Veneto je bolje prošla tokom pandemije zahvaljući  činjenica da je među stanovništvom masovno provedeno testiranje i traganje za eventualno zaraženim.

– Ono sto nas očekuje sa Covidom 19, sa sigurnošću niko ne može predvidjeti. Tri su moguća scenarija: da se zaraza vrati, odnosno da virus na jesen bude jednako agresivan, ali to mi se čini malo vjerovatnim. Druga varijanta je da se desi kao sa virusom H1N1, koji je takođe iz grupe korona virusa, i drugim sličnim koji su postali dobri i čine dio virusa koji se vraćaju svake godine u sezoni, i treća da bude kao sa virusom SARS koji se pojavio 2003 i 2004, uradio to što je uradio, i nestao – rekao je on.

Rigoli izražava nadu da ce se scenarijo oko perspektive Covida odvijati po trećoj varijanta, tim prije što je ovaj virus je po svojoj strukturi veoma sličan SARS-u.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se