10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Tajne moći poljubaca

Poljubac za većinu ljudi ima posebno značenje, posebno ako ga dijelite sa osobom koju iskreno volite. Iako mnogi smatraju da je ljubljene samo običan dokaz ljubavi i pažnje, ipak nije tako. Donosmo vam pet razloga za više poljubaca i svi su zasnovani na naučnim istraživanjima

Poljupci podstiču imunitet

U studiji objavljenoj u stručnom žurnalu “Medical Hypotheses” navodi se da ljubljenje podstiče imunitet kod žena, što je naročito važno zbog citomegalovirusa. Ovaj virus, koji se prenosi kontaktom “usta na usta” u trudnoći može izazvati ozbiljne probleme kod još nerođene bebe, ako ga majka dobije dok je u drugom stanju. Ali, za odrasle je ovaj virus relativno bezopasan.

Što se češće ljubite, veća je vjerovatnoća da ćete citomegalovirus “zakačiti” prije trudnoće, i izbjeći potencijalne komplikacije kad jednom ostanete u drugom stanju.

Poljupci nam pomažu da odaberemo najboljeg partnera

Antropolog Helen Fišer poljupce opisuje kao “alat za pronalaženje partnera”. Veći dio korteksa zadužen je za nadražaje koji dolaze iz okoline usta, obraza, nosa i jezika. Od 12 kranijalnih nerava, čak pet prenosi informacije iz dijela lica oko usta.

Cijelo tijelo, dakle, ustrojeno je tako da “prikuplja” najdelikatnije osjećaje, dodire, ukus, miris i temperaturu. Kad ljubite nekoga, zaista ga “osjećate”. Dakle, poljupci nikad nisu “samo” poljupci! Na neki način, svaki poljubac je “reklama” za ono što jeste i ono što možete da pružite partneru.

Poljupci sagorijevaju kalorije

OK, ne previše kalorija, ljubeći se sagorite između dvije i šest po minutu, ali… Svaka kalorija se računa, zar ne? To je odlična vježba za mišiće lica i ako se ljubite, odlažete pojavu prvih znakova starenja na divan način! Strastven poljubac aktivira čak 30 mišića lica.

Poljupci opuštaju

Naučno je dokazano da se tokom ljubljenja oslobađa hormon oksitocin, koji ima i umirujuće dejstvo, kao i endorfini koji čine da se osjećamo dobro.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se