Ex-YunaslovnaVIJESTI

Svešteniku SPC nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 časa

Svešteniku Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz Danilovgrada Željku Ćaliću je, nakon što je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, određeno zadržavanje do 72 časa, a u toku je i saslušanje drugog sveštenika SPC Mirčete Šljivančanina zbog organizovanja litija u Podgorici i Danilovgradu, na kojima je bilo više od 200 ljudi, čime su prekršene mjere crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela.

Advokat sveštenika Radoje Bojović izjavio je novinarima da su dobili rješenje osnovnog državnog tužioca o zadržavanju Ćalića do 72 časa, te najavio da će uložiti žalbu. On je dodao da je kao razlog zadržavanja Ćalića naveden “mogući uticaj na sljedeće molebane i litije”.

– S obzirom na to da Ćalić nije mogao da iskontroliše, kao što je rekao u svojoj izjavi, taj famozni broj 200, procjena je da, budući da je SPC najavila da će litije ići svake nedjelje, taj broj, odnosno naredba Nacionalnog koordinacionog tijela neće biti ispoštovana i to je razlog zašto je doneseno rješenje o njegovom zadržavanju – ukazao je Bojović. Bojović je naglasio da će u žalbi navesti diskriminatorski odnos i selektivnu primjenu zakona.

– Očigledna je diskriminacija na štetu SPC. Tražiću da se ukine rješenje. Pozvaću se i na odredbe Zakona o krivičnom postupku gdje smatram da ne stoji nijedan od razloga za dalje zadržavanje – istakao je Bojović. On smatra da je Ćalić trebao biti pušten da se brani sa slobode.

– Mislim da je to utjerivanje straha. Ovo je kao neki faktor odvraćanja od daljeg organizovanje molebana i litija jer očigledno vlastima ili nekome u ovoj zemlji smetaju mirni protesti, koji su usmjereni protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti – poručio je Bojović. Litije, organizovane protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, održane su juče u više gradova u Crnoj Gori.

Izvor
atv
Tagovi
Back to top button
Close
Close