12 C
Zvornik
19. април 2024.

Slovenija upozorava: Hrvatska na ivici „žute liste“

LJUBLJANA – Ukoliko broj novozaraženih u Hrvatskoj premaši 10 na 100.000 stanovnika Slovenija će tu zemlju ukloniti sa spiska epidemiološki sigurnih zemalja, upozorio je danas portparol slovenačke vlade za korona krizu Jelko Kacin.

Kacin je na konferenciji za novinare rekao da je slovenački premijer Janez Janša posljednjih dana bio u kontaktu s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da će se oni ponovo čuti danas.

„Broj novozaraženih u Hrvatskoj posljednjih dana drastično se povećao“, kazao je Kacin, upozorivši posebno na problem širenja zaraze među mladima koji moguće respiratorne teškoće kriju i ne prijavljuju svom ljekaru.

Ukoliko se trend naglog povećanja novih zaraza takvim tempom nastavi, Hrvatska bi već ovih dana mogla postati epidemiološki nesigurna država, odnosno prebačena sa “zelene liste“ epidemiološki sigurnih država na “žutu listu“ jer bi prešla kriterijum slovenske vlade i epidemioloških službi za epidemiološki sigurne države – one koje imaju u posljednjih 14 dana imaju najviše 10 oboljelih na 100.000 stanovnika.

To, prenosi Hina, znači da bi Hrvatska došla u kategoriju u kojoj je trenutno Crna Gora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se