18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Škipina: Studentski domovi u Palama i u Istočnom Sarajevu spremni za povratak studenata

Studentski domovi u Istočnom Sarajevu i Palama spremni su za povratak studenata, planiran tokom vikenda koji slijedi. Preduzete su sve neophodne mjere za bezbjedan povratak studenata, a svi objekti za vrijeme dvomjesečne pauze nekoliko puta su detaljno dezinfikovani.

U studentskom centru na Palama smještaj koristi gotovo pet stotina studenata. U vrijeme pandemije virusa korona, jedan dio studentskog centra ustupljen je na korišćenje Štabu za vanredne situacije opštine Pale, da bi karantin. Međutim, u domovima nije bilo osoba zaraženih virusom. Prvi studenti vratiće se u svoje sobe već za vikend, a moraće ispoštovati niz mjera koje su donijeli Institut za javno zdravstvo i resorno ministarstvo, rekao je za portal „Princip“ direktor Studentskog centra Pale, Damjan Škipina.

-Najvažnija je svakako distanca kao i nošenje maski. U sobama ne bi trebalo da boravi više od dva studenta. U menzi takođe planiramo boravak ograničenog broja osoba sa obaveznim držanjem distance. Zajedničke površine će se takođe koristiti u ograničenom broju. Tokom dana pravićemo pauze radi održavanja higijene i čišćenja upravo tih zajedničkih površina koje studenti koriste. Treba naglasiti da će kontrola soba biti pojačana s obzirom da studenti sami održavaju sobe, dok su za zajednički prostor zaduženi radnici studentskog centra. – navodi Škipina.

Posjete u studentskim domovima su zabranjene. Iz studentskog centra apeluju na sve koji žive u blizini da prostor u sobama ustupe kolegama koji dolaze iz udaljenih mjesta, dok se situacija ne stabilizuje – sve zbog organizacije smještajnih kapaciteta u skladu s pravilima.

-Ovo je idealna prilika da pozovem studente da izbjegavaju boravak i grupisanje, ako to nije neophodno, da bismo prostor ustupili studentima koji dolaze iz udaljenih mjesta, a studenti koji prevozom dolaze na ispite da se ponašaju na taj način – rekao je Škipina.

Ista pravila važe i za studente koji su smješteni u Studentskim domovima u Istočnom Sarajevu. Zgrade su u potpunosti dezinfikovane, kao i prateća oprema unutar i okolo fakulteta. Pravilo koje važi za sve studente i biće na snazi do daljnjeg nalaže svakom studentu da pri povratku u Dom sa sobom nosi negativan test na virus Kovid-19.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se