5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Ristović Krstić: Odmore u Grčkoj odgoditi za drugu polovinu ljeta

Iza nas je period kada je virus korona zaustavio cijeli svijet na određeno vrijeme, a onda kad je izgledalo da će konačno moći „normalno da se diše“ suočili smo se sa teškim trenucima, mada i dalje zamišljamo odmor i ljetovanje.

Grčke granice su otvorene samo za zemlje članice EU, a o tome kada će građani BiH moći da putuju u Grčku razgovarali smo sa Milicom Ristović Krstić, ambasadorkom BiH u Republici Grčkoj.

O stanju na granicama Republike Grčke za Zvornik danas govori:

– Nakon ponedjeljka, kada se formirala kilometarska kolona na kopnenom graničnom prelazu Kulata – Promachonas, između Bugarske i Republike Grčke, a usljed iznenadne odluke vlade Republike Grčke da, uprkos ranijim najavama, zatvori granice za državljane svih zemalja koje nisu članice EU, situacija na graničnim prelazima se stabilizovala.

Stanje na granicama je još jedan pokazatelj koliko je Grčka kao destinacija na vrhu liste zemalja za posjetiti, ali će kao zemlja ostati dosljedna svojim propisima i procedurama.

-Za sada granični prelazi Republike Grčke ostaju zatvoreni za državljane svih zemalja koje nisu članice EU, izuzev onih koji imaju boravišnu dozvolu za neku od zemalja članica EU. Ova odluka donesena je nakon preporuka Evropske komisije državama članicama EU da njihove granice ostanu zatvorene za sve zemlje trećeg svijeta. Kada je Grčka u pitanju, izuzetak su državljani Republike Srbije. Propisi i procedure se sigurno neće mijenjati do 30. juna, a krajem mjeseca očekujemo odluku kojim zemljama će biti otvorene granice od 01. jula – govori Ristović Krstić.

Na pitanje da li građani BiH uopšte da se upuštaju u putovanje u Grčku i kome da se obrate ukoliko im se dese slične situacije koje su se desile turistima iz Srbije, Ristović Krstić savjetuje da se sa putovanjem ipak sačeka još neko vrijeme.

-Građani BiH ne treba da kreću na put ka Grčkoj dok se ne promijene odluke vlade Republike Grčke kada su u pitanju ulasci u Grčku za državljane zemalja trećeg svijeta. Mi u Ambasadi BiH u Atini svakodnevno smo, proteklih mjesec dana, primali desetine upita naših građana u vezi mogućnosti ulaska na teritoriju Republike Grčke i mi im i dalje stojimo na raspolaganju. Nažalost, 15. juna, je nastao svojevrsni haos jer je Republika Grčka već neko vrijeme najavljivala otvaranje granica za sve zemlje Balkana od tog datuma, ali se ta odluka promijenila doslovno preko noći zbog preporuka Evropske komisije i pogoršanja epidemiološkog stanja u zemljama Balkana. Moj savjet je da, i kad se granice otvore, građani sačekaju dan-dva prije kretanja na put, dok se situacija na graničnim prelazima ustabili. Znam da su mnogi naši građani imali i imaju uplaćene turističke aranžmane za ljetovanje u Republici Grčkoj, ali savjetujem im, ukoliko već ne planiraju odustati od ljetovanja ove godine, da te aranžmane makar odgode za drugu polovinu ljeta kada će, ne samo stanje na granicama, nego i epidemiološka slika, biti jasnija i stabilnija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se