9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ristić: Mi iz Republike Srpske najbolje razumijemo naš narod na Kosovu i Metohiji

Društvene mreže su danas mjesto gdje mladi ljudi najviše dijele svoja mišljenja i stavove o različitim temama. Ono što primjećujemo jeste da je najaktuelnija tema trenutno kosovsko pitanje. Pažnju naročito privlače metaforična poređenja, a takav je i jučerašnji status Đorđa Ristića, mladog politikologa iz Šekovića.

Screenshot 2
Foto: Screenshot Facebook: Đorđe Ristić

Đorđe Ristić je osnovne i master studije završio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a tokom studiranja kroz akcije organizacije „Srpski politički forum“ pomagao je najugroženijima na Kosovu i Metohiji.

-Po svemu sudeći, kosovsko pitanje ušlo je u jednu novu fazu, kada se vide obrisi potencijalnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. Ono što je jako važno naglasiti, Srbija je sada, po prvi put u nešto relaksiranijoj poziciji u pregovaračkom procesu, u odnosu na tzv. Kosovo * . Promjena konstelacije snaga u međunarodnim odnosima Srbiji apsolutno odgovara, kao i povratak Sjedinjenih Američkih Država u sam pregovarački proces. Specijalni izaslanik SAD za Kosovo* Ričard Grenel, već je pokazao da postojeća administracija ne gleda previše blagonaklono na kosovske strukture i, iako su SAD poznate kao tvrd pregovarač, u postojećem procesu su fleksibilnije nego EU birokratija, koja za sada tvrdo drži dosadašnje stavove koji isključuju potencijalnu podjelu ili neki vid razmjene teritorija. Potrebno je napomenuti i da je jakim diplomatskim aktivnostima Ministarstvo spoljnih poslova uspjelo da spusti broj zemalja koje su priznale Kosovo* na ispod 50 % članica Generalne skupštine UN, a prema postojećim informacijama, vrši se jaka diplomatska aktivnost na još nekoliko zemalja, prije svega afričkih, koje bi u budućnosti mogle da povuku priznanje Kosova – govori za Zvornik danas Đorđe Ristić.

-Što se tiče situacije, na samom prostoru Kosova i Metohije ona je dosta haotična. Prije dva dana glasovima 61 poslanika, od 120 koliko broji kosovski parlament, izabrana je nova Vlada koju predvodi Avdulah Hoti. Vlada je izabrana uz podršku 10 poslanika srpske liste, i sada je čini šarolika koalicija Hotijeve LDK (predvodnik LDK je Isa Mustafa, ali je Hoti izabran za predsednik vlade, kao prihvatljivije rješenje čistije biografije, jer je Mustafa dosta izgubio na kredibilitetu usljed korupcionaških afera), zatim Srpske liste, Alijanse za budućnost Ramuša Haradinaja te, Socijaldemokratska, Fatmira Ljimaja. PDK, stranka Hašima Tačija nije u vlasti, ali kontroliše veći dio državnog aparata, policiju, Univerzitet. Za sada posmatraju sa strane i vjerovatno čekaju na budući epilog pregovora i neminovno nove izbore. Dosadašnji premijer Albin Kurti, sa svojim pokretom Samoopredjeljenje sada je u opoziciji i predstavlja pojedinačno najjaču političku opciju na Kosovu. Velikog saveznika trenutno ima u pobunjenom krilu LDK, čiji je predvodnik Vjosa Osmani. Zadatak nove kosovske Vlade prije svega će biti ukidanje „mjera reciproteta“ prema Srbiji, odnosno spornih taksi na srpsku robu, te nastavak pregovaračkog procesa sa Srbijom, ukidanje mjere vezane za epidemiju KOVID-19. Sve ovo će nužno da prouzrokuje nestabilnost, i podigne rejting Kurtiju, te je moguće da će Samoopredjeljenje da insistira na održavanju vanrednih izbora na Kosovu na kojima bi izvijesno ostvarili rezultat koji bi im omogućio da samostalno formiraju vladu. Što se tiče Srpske liste ili bilo koje druge opcije koja predstavlja Srbe, po Ustavu Kosova* nije moguće formirati Vladu bez srpskih predstavnika, što je jako važno, jer mogu umnogome da utiču na položaj Srba – ističe Ristić.

Ristić navodi da sa stanovišta struke postoji nekoliko nekoliko mogućih scenarija u budućnosti.

Prvi vidi kao izbor da Srbija, koja je i pored poboljšane pozicije i dalje izložena jakim pritiscima posebno iz nekih zemalja EU da „riješi“ kosovsko pitanje, može da odabere da ubrza proces pregovaranja i postigne „Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa“ sa Kosovom* prije izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, koristeći spremnost na djelimične ustupke prema Srbiji od strane sadašnje administracije.

Kao drugi scenario navodi da Srbija može da odabere odugovlačenje, i rizikuje, nadajući se da će Donald Tramp na izborima u SAD osvojiti i drugi mandat. Ukoliko bi se to desilo, s obzirom na to da je Trampova administracija svim sredstvima udarila na establišment u SAD, i uzdrmala međunarodni poredak, postoji realna mogućnost da bi Srbija ukoliko se to desi, mogla još više da ojača položaj u pregovaranju, i ostvari više ustupaka u samom procesu. Ipak, to metaforički rečeno, predstavlja hod po oštrici noža, jer ukoliko dođe do smjene Trampove administracije, Srbija se izvijesno vraća unazad i gubi sve do sada ostvarene prednosti, jer bi nova administracija izvjesno zauzela tvrdokorne stavove po pitanju Kosova, i nikakvi ustupci više ne bi bili mogući.

-Po mom sudu, mislim da Tramp ima blagu prednost u odnosu na kandidata Demokrata, Džo Bajdena, ali veliko je pitanje da li će uspjeti da obezbijedi dovoljno elektora za pobjedu i drugi mandat. Srbija se suočava i sa „presingom“ Evropske Unije, dirigovanim pretežno iz Berlina, koja pokušava da povrati „uzde“ pregovaračkog procesa u svoje ruke. S tim u vezi od EU je imenovan specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, nama dobro poznati Slovak, Miroslav Lajčak. A stavovi EU ne idu na ruku Srbiji. Neizvjesno je i šta će se dešavati na samom Kosovu* . Pred novom vladom je niz, za Albance nepopularnih poteza, što će neminovno prouzrokovati porast rejtinga Albina Kurtija i Samoopredjeljenja, što može odvesti Kosovo* u vanredne izbore. Albin Kurti je suštinski „favorit“ EU birokratije, iako je zbog tvrdog stava oko taksi, smijenjen. Njegov program bazira se na socijalno ekonomskim reformama, i borbi protiv korupcije, što posebno ugrožava stare kadrove Tačija i Ise Mustafe – naglašava Ristić.

Osim osvrta na aktuelnu temu sa stanovišta struke, Đorđe je za Zvornik danas podijelio i svoj stav kao mladog čovjeka svjesnog svog nacionalnog identiteta.

ORĐE RISTIĆ 1
Đorđe Ristić

-Iako je politički momenat jako komplikovant i težak mi moramo u svojoj svijesti da čuvamo Kosovo i Metohiju kao neotuđivi dio Srbije i cjelokupnog srpstva, bez obzira na dnevno politička rješenja koja će u budućnosti možda biti donijeta. Nacija je horizontalna zajednica koja se kreće uzvodno ka izvoru, da parafraziram Benedikta Andersona. A Kosovo i Metohija, predstavljaju naš izvor. Bez njega postoji opasnost da presušimo. Mislim da mi iz Republike Srpske gajimo posebnu empatiju i možda i bolje razumijemo naš narod na Kosovu i Metohiji s obzirom da vrlo dobro znamo kako je biti u sličnoj poziciji. Vrlo je važno, da se kroz taj pregovarački proces pokuša barem obezbijediti jaka institucionalna autonomija za Srbe na Kosovu* praćena širokom podrškom Beograda, jer upravo na primjeru Republike Srpske vidimo koliki je značaj njenih institucija u borbi za očuvanje i srpskog naroda sa ove strane Drine i njegovih prava i sloboda. A duboko sam uvjeren da će u relativno skorijoj budućnosti doći trenutak da se okupirano oslobodi i povrati u okrilje matice. Završio bih citatom dr Martin Luter Kinga: “ Vjerujem da će nenaoružana istina i bezuslovna ljubav imati poslednju riječ u stvarnosti“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se