19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Radončić obrazložio ostavku: Nijedan ministar sigurnosti to ne bi trpio

Fahrudin Radončić objasnio je na press-konferenciji razloge ostavke na mjesto ministra sigurnosti

“Razlozi su potpuno principijelne prirode, nema tenzija, nema nervoze i polemika”, rekao je Radončić odmah na početku.

“Zahvaljujem se SDA što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja. Tražio sam da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijama i da sam spmenuo da imamo problem s Pakistanom i njegovom ekselencijom ovdje, koji ne želi da nam pomogne da deportiramo više od 9.000 migranata. Tada smo imali situaciju da predsjedavajući Predsjedništva BiH iz SDA i ministrica vanjskih poslova primili tog ambasadora i ogradili se od mene. I u svakoj zemlji bi ministar sigurnosti tada podnio ostavku, jer šef države staje na stranu jednog ambasadora bez da sasluša drugi stranu. Ja sam tad upoznao neke ljude da ćemo se mi povući. Čekao sam dvije stvari, da se završi pandemija i da dobijem zamjenika”, rekao je Radončić.

Kao drugi razlog naveo je aferu “Respiratori”, u kojoj je takođe došlo do strateških razlika.

“Ja sam imao politički proces i držim se toga da je svako nevin dok se ne dokaže, ali uništavanje 10,5 miliona KM se mora procesuirati. Neću pristati na opciju jednostranačkog i nacionalističkog prijećenja tužiocima. Trojica tužilaca su Bošnjaci i ne vidim ništa antibošnjački. ali praviti metu od državnih tužilaca, od policajaca i sudija, ne vidim da bi to bilo koji ministar sigurnosti u svijetu mogao da gleda”, naveo je on.

Treći razlog jesu odnosi u vladajućoj koaliciji.

“Odnosi u vladajućoj koaliciji nisu takvi da ja procijenjujem da će doći do relaksacije odnosa i da će Vijeće ministara moći davati rezultete koje očekuju građani. Vijeće ministara je talac odnosa SDA-HDZ-SNSD i nažalost dugoročno situacija nije optimistična. Nekad morate izaći iz nečega gdje se ne osjećate dobro”, zaključio je Radončić.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se