8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Preminula srpska streljačica Bobana Momčilović Veličković

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković preminula je u 31. godini poslije kraće i teške bolesti.

Kako saznaje Telegraf, Bobana se prije dvadesetak dana porodila, međutim u međuvremenu je došlo do komplikacija iz zasad nepoznatog razloga, zbog čega joj se stanje naglo pogoršalo, a ljekari nisu uspjeli da joj spasu život.

Bobana je u februaru ove godine osvojila titulu prvaka Evrope u disciplini vazdušni pištolj 10m u Vroclavu u Poljskoj.

Rođena je 25.januara 1990. godine u Boru. Streljaštvom je počela da se bavi sa devet godina u rodnom gradu i bila je članica kluba Bor 030. Prvu medalju na velikim međunarodnim takmičenjima osvojila je 2007, kada je na Evropskom prvenstvu u Dovilu izborila bronzu vazdušnim pištoljem u juniorskoj konkurenciji.

Vrlo brzo dokazala je veliki potencijal, pa je za seniorsku reprezentaciju debitovala još kao juniorka.

U seniorskom debiju na najvećim takmičenjima, na šampionatu Evrope u Merakeru 2010. postala je šampionka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh ponovila je i na EP u Vierumaekiju 2012, kao i ove godine na Evropskom šampionatu u Vroclavu.

Jedna od najboljih svetskih takmičarki pištoljem u 21.veku. Na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama dokazivala da pripada elitnom krugu strelaca.

Na gotovo svakom šampionatu Starog kontinenta borila se za medalju gađajući vazdušnim pištoljem. Od svog debija u seniorskoj konkurenciji 2010, u jedanaest učešča, čak osam puta plasirala se u finalni dio takmičenja, među osam najboljih. Osvojila je četiri medalje, jer sem sa tri zlata okitila se i jednom bronzom, u Đeru 2018.godine.

Na Olimpijskim igrama učestvovala je dva puta, u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. Pre četiri godine na OI u Riju osvojila je sedmo mesto vazdušnim pištoljem.

U riznici ima i jedno zlato i jedno srebro na turnirima Svjetskog kupa.

Ženski tim Srbije vazdušnim pištoljem je posljednjih deset godina, sa Bobanom kao standardnom članicom sastava, nanizao veliki broj medalja. Kao članica ekipe Srbije je pet puta bila šampion Evrope (2010, 2011, 2013,2017, 2020), a 2014. u Granadi se okitila i titulom šampiona svijeta. Sem pet zlatnih medalja, Bobana je, kao članica ekipe Srbije, osvojila i po jedno srebro i bronzu na šampionatima Evrope.

U svom posljednjem nastupu za reprezentaciju Srbije, na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem krajem februara i početkom marta u Vroclavu, najpre je ubijedljivo osvojila titulu pojedinačnog šampiona Starog kontinenta. Zatim je dala veliki doprinos u osvajanju ekipne titule našeg nacionalnog tima i sa dva zlata postala jedna od najuspešnijih učesnica takmičenja u Vroclavu.

„Iako je prerano napustila životnu scenu, Bobana Momčilović Veličković je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog streljaštva. Mjesto i vrijeme ispraćaja Bobane Momčilović Veličković će biti naknadno saopšteni“, navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije, prenio je RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se