18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Poplave u Brčkom i Tuzlanskom kantonu

Kiša koja neprestano pada dovela je do izlivanja rijeka Brke, Tinje i Zovičice, koje su poplavile priobalna područja na području Brčko distrikta, potvrdio je šef vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović.

Zaimović je novinarima rekao da je, za samo nekoliko časova, kiša izazvala probleme u naseljima Brka, Palanka, Rašljani, Islamovac, Bijela, Cvijanovići, kao i u naseljima u donjem slivu rijeke Tinje, Jagodnjaku i Baščama.

On kaže da se očekuje da će u poslijepodnevnim časovima Tinja prouzrokovati veće probleme.

Zaimović je napomenuo da je voda ušla u veliki broj stambenih objekata, ali da, srećom, ljudski životi nisu ugroženi.

„Trenutno se u Mjesnoj zajednici Brka čiste mostovi od velikih nanosa smeća i drveća koje je donijela voda. Nažalost, ovo je odraz naše kulture, nepoštovanja prirode. Moramo dizati svijest ljudi kada riječ o toj problematici“, rekao je Zaimović.

Zaimović je istakao da su nanosi smeća samo jedan od uzroka čestog izlivanja rijeka i potoka iz korita u tim naseljima.

„Počev od nesavjesne sječe šuma, nebrige o prirodi, izgradnje novih puteva i infrastrukture, nedostatak mreže laterarnih kanala – sve to je prouzrokovalo trenutno stanje na terenu“, pojasnio je Zaimović.

On je dodao da će Vlada morati da nađe sistemsko rješenje za česta plavljenja naselja u slivu rijeka i potoka.

Tinja poplavila 20 stambenih objekata i 400 dunuma zemljišta

Rijeka Tinja izlila se u naselju Špionica u opštini Srebrenik i poplavila 20 stambenih objekata, poštu, ambulantu, zgradu mjesne zajednice i oko 400 dunuma poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

U naselju Gornji Srebrenik poplavljena su dva stambena objekta, dok su se pojavila i dva nova klizišta koja ugrožavaju stambene objekte.

Na području Kladnja izlili su se vodotokovi Drinjača, Suha, Goselja i bujične vode poplavivši oko 40 stambenih objekata, a u Živinicama rijeka Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Đurđevik, Golubnjak, Ciljuge, Višća i druga mjesta.

Na području opštine Čelić vodostaji rijeka Šibošnice i Gnjice su u porastu i prijete izlivanjem, dok su se lokalne rječice izlile i plave lokalne puteve.

Bujični potoci na području ove opštine izlili su se na poljoprivredno zemljište i ugrožavaju stambene objekte.

Na području opštine Čelić prijavljena su tri nova i aktivirano 14 starih klizišta koja ugrožavaju stambene objekte i lokalne puteve.

Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice iznosio je jutros 323 centimetara i u stalnom je porastu.

Redovne mjere od poplava proglašavaju se kada vodostaj ove rijeke u ovom mjestu dostigne 300 centimetara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se