9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Pljuskovi, klizišta i izlivanje rijeka: Vremenska prognoza za narednu nedelju

Ako ste pomislili da je nedelja obilnih padavina za nama, čini se da smo se svi prevarili. Marko Čubrilo, profesor geografije pogađa kaže da region Balkana od nedelje očekuje ponovo provala oblaka.

– Od nedelje ponovo uticaj visinskog ciklona i sve ozbiljnija pretnja obilnom kišom uz izvesnu pojavu bujičnih tokova, klizišta i lokalnih poplava. Posebno nad delovima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Stanoviništvo Zapadne i Jugozapadne Srbije treba polako da se pripremi za moguća lokalna izlivanja, bujične tokove, klizišta i veoma obilnu kišu – napisao je Čubrilo.

– Već od sutra se vraćaju česte i jake nestabilnosti. U toku dana preko regiona će se premeštati hladan front sa kojim pristiže nova količina vlažnog i nestabilnog vazduha. Destabilizacija atmosfere će, verovatno, već kasno pre podne početi širom regiona, a od popodneva će nad severnim delovima biti pojačana pristizanjem hladnog fronta. Ponegde osim pljuskova treba očekivati i lokalne nepogode uz jak i olujan severozapadni vetar, grad i obilnu kišu za kratko vreme – napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

On takođe navodi da će taj hladni front sa centrom nad Rumunijom uticati na vreme nad našim regionom u periodu od nedelje do sledeće srede. Takođe, Čubrilo napominje kako svi programi za simulaciju vremenskih prilika pokazuju velike količine padavina u narednom periodu.

 Ne treba očekivati prevazilaženje nivoa na velikom rekama, poput Dunava i Save jer su na njima vodostaji jako niski za ovaj deo godine, a korita tih reka su duboka i široka, ali sve manje reke, uključujući i nake srednje veličine poput Sane, Une, Bosne, Lima, Tare, Pive, Drine, Kolubare, zapadne Morave…i sve manje od njih mogu imati ekstremno visoke vodostaje uz moguće delimično izlivanje – piše Čubrilo.

On je pokušao da umiri ova dramatična predviđanja rečima da neće isključiti mogućnost da se sve promeni za dva dana, i da ciklon ne bude toliko kišonosan, međutim, Čubrilo smatra da su šanse za to veoma male.

– Uz obilne padavine stiže i vrlo hladno vreme za ovaj deo godine i maksimumi bi, nad delovima preko 800 metara nadmorske visine, početkom naredne nedelje jedva prelazili deset stepeni Celzijusa. Tek tamo od sledeće srede temperatura raste, kiša uglavnom prestaje, i sledi stabilniji i topliji period. Međutim, jutarnji proračuni oko 26. juna ponovo uvode mogućnost još jednog visinskog ciklona te je u ovom momentu neko jače otopljenje i konkretna stabilizacija malo verovatna – piše Čubrilo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se