9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Parastos za stradale Srbe Srebrenice

Trojčindan nije uvijek na isti datum, ali se u Srebrenici uobičajilo da se pomen žrtvama ustaškog zločina daje na ovaj dan, tako da će i sutra kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina biti služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan Trojica 1943. godine u Srebrenici i treći dan Trojčindana na Zalazju.
Podsjećamo, prije par godina na ovom mjestu je postavljena nadgrobna ploča na kojoj je navedeno da je 29. bojna natporučnika NDH Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinila genocid nad srpskim narodom Srebrenice ubivši 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.
Decenijama je u komunističkom režimu prikrivana istina da se u spomen-kosturnici u Srebrenici nalaze kosti srpskih civila koje su monstruozno ubile jedinice ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i govoreno je da su tu sahranjene žrtve fašističkog terora.
U dokumentima NDH navodi se da je Francetićev legionar, ustaški satnik Josip Kurelc predvodio masakr koji su ustaše, uz pomoć nekih domaćih pristalica, svirepo počinile nad srpskim civilima.
Ubijali su sve Srbe koje su zatekli u kućama. Stradale su kompletne višečlane porodice. Među ubijenim nije bio nijedan vojnik, a civili su ubijani monstruozno na različite načine.
Prema zvaničnim podacima, u Srebrenici i na Zalazju ustaše su prije 77 godina ubile 228 Srba, od kojih 80 djece, a prema nezvaničnim podacima, za ta dva dana u Srebrenici i okolnim selima ubijeno je više od 250 srpskih civila.
U selu Zalazje 15. juna 1943. godine ubijeno je 45 članova porodice Rakić, 16 Maksimovića i 15 Dragičevića.
Leševi ubijenih su naknadno sakupljeni i bili su bačeni i djelimično zatrpani u jamu na lokaciji u blizini nekadašnje policijske stanice odakle je prilikom izgradnje kolektora dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u ovu kosturnicu, a dio iz drugih jama nikada nije prenesen i dostojno sahranjen.
Ploče sa imenima stradalih nalazile su se u srebreničkoj crkvi, ali su u posljednjem ratu polupane i nestale, jer su tako potomci ubica htjeli da izbrišu istorijske činjenice i pamćenje o srpskom stradanju na ovom prostoru.
Parastos nevino stradalim žrtvama ovog ustaškog zločina služen je danas u 11:00 časova, kod spomen obilježja u Srebrenici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se