4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

„Ne damo svetinje“ opet se ori Crnom Gorom

U nekoliko crnogorskih opština, malo posle 18 sati, organizovani su skupovi u znak protivljenja Zakonu o slobodi veroispovesti u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Skup u Podgorici počeo je molebnom u Hramu Hristovog vaskrsenja, odakle je krenula litija ulicama Podgorice. Litiju predvodi mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ispred podgoričkog hrama dominira srpska trobojka ogromnih razmera, dok okupljeni uzvikuju „Ne damo svetinje“.

Tokom litije došlo je do prepirke dva učesnika, a inident su sprečili redari, prenose „Vijesti“.

Sveštenici su uoči šetnje poručili da se poštuju mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) i drži distanca.

Poručili su građanima da osim ikona, sveća i krstova ništa ne nose i ako bude incidenata „to nije učinio niko ko pripada nama“. Kazali su građanima da snime svakoga ko izazove incident.

Skupovi se održavaju i u Baru, Budvi, Danilovgradu, Plužinama, prenosi RTCG.

Iz Uprave policije prethodno su saopštili da će obezbeđivati sve skupove koji budu uredno prijavljeni, a kako se navodi, nije dozvoljena litija u Bijelom Polju, jer nije blagovremeno prijavljena.

Sveštenstvo Sabornog hrama i Crkvene opštine Nikšić ranije danas je saopštilo da su se na vreme obratili Upravi policije u Nikšiću i sa njima obavili sastanak oko organizovanja litije, ali da nisu dobili odobrenje na vreme.

Međutim, građani Nikšića su nakon molebna samoinicijativno krenuli u protestnu šetnju, prenosi podgorički portal Vijesti.

Litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti održava se večeras i u Budvi, a sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Boris Radović pozvao je vernike da se ne okupe u broju većem od 200, a da ostali odu kućama.

Na čelu kolone u Beranama ka manastiru Ðurđevi stupovi nalaze se deca koja nose krstove, a dodaje se i da sve protiče po propisima koje je propisalo Nacionalno koordiciono telo za suzbijanje zaraznih bolesti.

Tokom epidemije korona virusa litije su bile obustavljene, ali su nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nastavljene večeras.

Zabranjene litije u Bijelom Polju i Pljevljima

Nakon što je u BIjelom Polju zabranjena litija zbog neblagovremene prijave, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla večeras u 19 časova je služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je molebanu koji je večeras služen u crkvi Svete Petke u Pljevljima za iscjeljenje od kako je navedeno „bratomržnje i bogomrženje i odbranu naših svetinja“.

U Pljevljima nije organizaovana litija ulicama grada jer nije na vreme podnet zahtev policiji za odobrenje skupa.

Bar: U litiji oko 200 građana, Perović se obratio građanima ispred Hrama

Na večerašnjoj litiji u Baru učestvovalo je oko 200 građana, dok se ispred Hrama Svetog Jovana Vladimira okupio veliki broj građana.

Okupljenima se ispred Hrama obratio rektor Cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović.

Crkvne pesme u Andrijevici

U Andrijevici je večaras oko 200 građana šetalo u litiji protestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti. Građani su išli do crkve na Knjaževcu i nazad do centra grada.

Oni su uzvikivali „Ne damo svetinje“ i pevali crkvene pesme.

Sve je proteklo mirno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se