13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Najisplatljivije ulaganje u borovnicu, jabuku, jagodu, malinu i trešnju

Stručnjaci iz Nacionalnog tima za preporod Srbije, odgovarajući na pitanje brojnih građana, zainteresovanih za ulaganje u voćarstvo, koje kulture su najisplativije i najprofitabilnije, izdvajaju borovnicu, jabuku, jagodu, malinu i trešnju.

Ova oblast poljoprivrede, izmedju ostalog, pokreće i druge grane poljoprivrede i privrede, i zapošljava 10-20 puta više radne snage od bilo koje primarne proizvodnje.

Akademik Dragan Škorić i profesor Zoran Keserović, podsjećaju da se voćarstvo pokazalo kao dobar  model podizanja standarda i rješavanja ekonomskih, socijalnih i demografskih problema.  Među prvih deset izvoznih poljoprivrednih proizvoda, unazad nekoliko godina, dominiraju tri-četiri voćne vrste: malina, jabuka, višnja i breskva.

Po ocjeni stručnjaka, među njima su dvije koje se smatraju najisplativijim – malina i jabuka, ali prema ovom kriterijumu, prve na listi su borovnica i jagoda, a listi top 5, treba dodati i trešnju.

Borovnica je lider medju voćkama prema odnosu ulaganje-profit. U jedan hektar zasada, računajući zemljište, mehanizaciju, protivgradne mreže i fertirigaciju, potrebno je uložiti 60 hiljada evra. Sa te površine, može da se ostvari prinos i do 18 tona. Ako je prosečna cijena borovnice poslednjih godina bila 5,5 evra po kilogramu, kroz tri berbe se može vratiti uloženi novac.

Jabuka je druga voćna vrsta na listi ostvarenog profita po hektaru. Jako je zahtjevna po pitanju tehnologije, traži mnogo ljudskog angažovanja prilikom obrade i berbe. U jedan hektar zasada treba uložiti 40-45.000 evra, a investicija se otplaćuje u proseku za 5 godina.

Za formiranje jagodnjaka na jednom hektaru, ako govorimo o novim tehnologijama uzgoja, potrebno je izdvojiti 15 hiljada evra. U dvije godine, koliko traje berba, može se zaraditi od 14-25 hiljada evra.

Sa uloženih 30-ak hiljada evra u hektar zemljišta pod malinama i prosečnim prinosom od oko 12 tona, ulaganje se kompletno vraća u četvrtoj godini.

Trešnja zahtjeva početnu investiciju od oko 40 hiljada evra. Uz troškove proizvodnje od blizu 55 procenata, ulaganje se vraća u petoj godini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se