3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Moguće izlivanje bujičnih voda u slivovima Drine, Vrbasa, Ukrine i Bosne

Ni na jednoj vodomjernoj stanici u Republici Srpskoj do 14.00 časova nije dostignut vodostaj kada počinje obavještavanje o mogućim poplavama, saopšteno je iz Јavne ustanove Vode Srpske.

– Tokom dana i u noći na utorak očekuje se količina padavina od 20 do 35 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 70 litara, što zbog zasićenosti tla od padavina iz prethodnih dana može prouzrokovati izlivanje malih bujičnih vodotokova iz korita, naročito na slivovima Drine, Vrbasa, Ukrine i Bosne – navodi se u saopštenju.

Prestanak intenzivnih padavina očekuje se sutra.

Iz Voda Srpske podsjećaju da je u obilnim višednevnim padavinama koje su prouzrokovale poplave 2014. godine dnevno padalo više od 100 litara po metru kvadratnom.

U informaciji o vodostajima navodi se da su padavine, koje su počele prethodnih dana, dovele do povećanja vodostaja na području Republike Srpske, o čemu su blagovremeno obaviještene sve nadležne republičke službe, lokalne zajednice i stanovništvo.

– Ukoliko na vodomjernim stanicama dođe do dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Vode Srpske preduzeće sve mjere predviđene operativnim planom odbrane od poplava – najavljuju iz ove javne ustanove.

Zbog promjenjivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, iz Voda Srpske poručuju da će nastaviti redovno i pojačano praćenje vodostaja i stanja na svim vodotokovima u Republici Srpskoj.

Informacije o aktuelnim vodostajima na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj mogu se pratiti na internet stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda /rhmzrs.com/ ili stranici Јavne ustanove Vode Srpske Bijeljina /voders.org/. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se