15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Kineski stručnjaci upozorili Srbe: „Vratite mjere“

Tim kineskih stručnjaka koji nakon više od dva i po mjeseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona večeras napušta Srbiju upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još uvek nije završena.

Zamjenik načelnika Odjeljenja za infektivne bolesti Lin Binliang rekao je za RTS da je najvažnije razumjeti da opasnost i dalje prijeti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

– Zbog toga što je došlo do popuštanja mjera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savjet je i da tamo gde se bilježi povećanje možda treba pooštriti mjere, vratiti određene mjere – dodao je Lin.

Zamjenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Peng Zićian je ukazao da najstrože mjere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osjetljivom populacijom, tamo gdje je mnogo ljudi na jednom mjestu.

– Studenstki domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba proveriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance – maske bi takođe morale da budu obavezne – zaključio je on.

Kineski stručnjaci stigli su 21. marta sa prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv virusa korona.

Planirano je da ostanu dvije nedjelje, a ostali su dva i po mjeseca. Obišli su Srbiju od sjevera do juga u želji da na najbolji način sagledaju situaciju i pomognu u borbi protiv korona virusa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se