20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Izvještaj koji Njemci drže u tajnosti: Ko je rekao Angeli da je „glupa“, a Terezi da je „guska“

Predsjednik SAD Donald Tramp nije birao riječi tokom povjerljivih telefonskih razgovora s koleginicama sa svjetske političke scene – njemačku kancelarku Angelu Merkel je nazivao „glupom“ i tvrdio da je pod uticajem Rusije, a za bivšu britansku premijerku Terezu Mej govorio da je „guska“ bez stava o Bregzitu, objavio je Si-En-En.

„Neke stvari koje je govorio Angeli Merkel su prosto nevjerovatne: nazivao ju je ‘glupom’ i optuživao da je pod uticajem Rusije. Najsuroviji je u telefonskim razgovorima bio prema onima koje smatra slabićima, a najblaži je prema onima prema kojima treba da iskaže najtvrđi stav“, navodi izvor Si-En-Ena.

Anonimni njemački zvaničnik potvrdio da su razgovori bili „toliko neuobičajeni“ da su u Berlinu preduzeli mjere da se sadržaj razgovora zadrži u tajnosti.

Taj izvor je okarakterisao Trampa kao „veoma agresivnog“, zbog čega se krug ljudi koji učestvuju u monitoringu telefonskih razgovora Merkelove suzio.

„Ponižavajući i uvrijedljivi“ su, prema tvrdnjama izvora, bili razgovori Trampa sa Terezom Mej, kojoj je američki predsjednik, između ostalog, govorio da nema odlučan stav po pitanju Bregzita, NATO i imigracionim pitanjima.

Tramp je tokom telefonskih razgovora podrugljivo govorio o i drugim liderima zapadnih zemalja, kao što su predsjednik Francuske Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo i premijer Australije Skot Morison.

S druge strane, uticajni svjetski lideri kao predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan su tokom telefonskih razgovora vrlo često „nadigravali“ Trampa, zbog čega su visoko rangirani američki zvaničnici smatrali da Tramp ugrožava nacionalnu bezbjednost zemlje.

TV stanica piše, pozivajući se na izvore u Beloj kući, da je Tramp bio „sistematski nespreman za razmatranje ozbiljnih pitanja“ i često je, kako se izrazio taj izvor, „buncao“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se