15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ispod Plutona se vjerovatno krije okean

Ispod površine planete Pluton vjerovatno postoji okean u tečnom stanju, pokazalo je još jedno naučno istraživanje objavljeno ove nedjelje.

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta proučavali su površinske slike Plutona snimljene Nasinom letjelicom “New Horizons” 2015. godine, kao i kompjuterske simulacije unutrašnjosti patuljaste planete, a istraživanje je objavljeno i u naučnom časopisu “Nature Geoscience”.

Karver Birson, član istraživačkog tima koji je radio na ovoj studiji, rekao je da su došli do nekih novih podataka o Plutonu.

– Kada je Pluton počeo da se formira, u proces su uključene nove materije koje su izazivale udar poput eksplozije na njegovu površinu. Svaki od tih udara je poput eksplozije koja zagrijava okolinu – rekao je Birson.

On objašnjava, da se Pluton formirao polako, površina bi se hladila između svakog udara i uglavnom bi ostala vrlo hladna.

– Međutim, ako se formirala brzo, imate onda uticaj na vrh udara i površina nema dovoljno vremena da se ohladi. Računamo da bi, ako se Pluton formirao za manje od 30 000 godina, toplota od tih uticaja mogla biti dovoljna da dovede do nastanka okeana – kazao je naučnik.

On je istakao da se okean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene spoljne školjke debljine nekoliko stotina kilometara, dodajući da se prema ovom scenariju voda širi dok se smrzava, a pukotine na površini Plutona mogu biti dokaz postojanja okeana.

Pluton je prva po veličini patuljasta planeta u Sunčevom sistemu i druga po masi, poslije Eride. Ovu patuljastu planetu jedva je moguće vidjeti amaterskim teleskopom – njegova prividna magnituda od oko 13 zahtjeva prečnik objektiva najmanje 200 milimetara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se