20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Hoće li mjere ponovo biti uvedene? Oglasila se i doktorka Darija i objasnila u kakvoj je situaciji Srbija

Ideja je u ovom momentu da se otkrije svaki potencijalni rezervoar i da se spreči dalje širenje virusa u populaciji

Nema razloga za ponovno vraćanje nekih mera, s ozbirom na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa korona virusom u Srbiji, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i navodi da oko dve trećine svih zaraženih ili nema nikakvih simptoma infekcije ili su sa blažim formama.

Ona je rekla da se u Srbiji poslednjih nedelja beleži trend pada učestalosti oboljevanja, ali da on nije linearan, kao što nije ni kod jedne zarazne bolesti, kao i da su povremeni skokovi i padovi su u okviru očekivanih vrednosti.

Ideja je u ovom momentu, kaže, da se otkrije svaki potencijalni rezervoar i da se spreči dalje širenje virusa u populaciji.

Navela je da je jako bitan paramentar ne samo apsolutni broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, nego kakva je zastupljenosti određenih kliničkih formi bolesti.

– Oko dve trećine svih osoba kod kojih je potvrđena infekcija ili nema nikakvih simptoma ove infekcije ili se radi o blažim formama. To je jedan od najznačajnijih pokazatelja u ovom momentu – rekla je Kisić Tepevačević, koja je i zamenica direktorke Instituta „Batut“.

Navela je da nema registrovanih žarišta u smislu širenja infekcije u populaciji, i da su svi zapaženi skokovi novozaraženih u određenim mestima isključivo vezani za različita porodična okupljanja, porodične kontakte, kontakte u radnim kolektivima ili u nekim drugim zatvorenim prostorima.

– Taj broj, u stvari, odražava ovakvu vrstu aktivnosti, jer sa popuštanjem mera su počela ponovo i okupljanja i druženja ljudi – dodaje epidemiolog.

Ona je još jednom apelovala na oprez prilikom druženja i okupljanja, jer je virus još prisutan, ali kaže nije takvog intenziteta kao što je bio pre nekoliko meseci.

– Napominjem, nemamo nijednog žarišta u zemlji gde je širenje u opštoj populaciji sada većeg intenziteta – rekla je Kisić Tepavčević.

Ona kaže da smo se uverili da fizička distanca i nošenje maski u zatvorenom prostoru spasava živote i zdravlje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se