9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

HES Zvornik: U novom talasu 22 oboljelih Zvorničana

Na današnjoj konferenciji za medije, zvornički ljekari prenijeli su novinarima trenutnu epidemiološku situaciju u Zvorniku.

Dr Cvijeta Ostojić Vasić, epidemiolog i načelnica HES u Zvorniku rekla je da od 8.6. do danas u Zvorniku postoji 22 lica koja su pozitivna na virus kovid 19. Navodi da je jedan od razloga popuštanje svih mjera, i apeluje na građane da ne popuštaju sa mjerama prevencije o kojima se stalno priča.

-Desilo nam se par žarišta. Jedno žarište je bilo zaseok Skočić, gdje smo imali prvi slučaj pozitivan koji se javio u respiratornu ambulantu, a poslije toga radili smo testiranje njegovih kontakata. Drugo žarište nam je bilo u Gornjem Lokanju. To je prvi slučaj za koji smo saznali da je imao posjetu lica iz Novog Sada, a koje je bilo pozitivno. Testirani su kontakti, čitava porodica je pozitivna, ali tu nema daljeg širenja. Treće zarište nam je jedan slučaj koji je stigao iz Tuzle. Radnik koji je bio u kontaktu sa pozitivnim radnikom u Tuzli, a od njegovih kontakata i porodice jedini on je pozitivan. Imamo još i četvrto žarište, to nam je Pilica, gdje smo imali slučaj lica koje se javilo u respiratornu ambulantu sa simptomima i bilo pozitivno, a za način unošenja virusa u taj klaster imamo podatke da je neko od porodice dolazio iz Italiije. Ovo žarište koje imamo u Pilici nam je napravilo dalje najveći broj oboljelih – rekla je dr Cvijeta Ostojić Vasić.

Ona je napomenula još i da je Štab donio odluku o zatvaranju jaslica, zbog toga što kontakti pozitivne osobe iz Pilice rade u Obdaništu, kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Za one koji su testirani a čiji su rezultati negativni neće biti potrebe da se testiraju ponovo ukoliko nemaju simptome. Stanje takvih kontakata prati HES Zvornik.

Dr Pero Pajkanović, infektolog zvorničke Bolnice dodatno je pojasnio kakva je klinička slika osoba pozitivnih na virus korona.

dr Pero Pajkanović, infektolog zvorničke Bolnice

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se