8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Granice Italije otvorene poslije tri mjeseca blokade

Italija danas otvara regionalne granice poslije tri mjeseca blokade usljed pandemije, čime je omogućena veća sloboda kretanja više od 60 miliona stanovnika te zemlje, a od danas su dozvoljeni i dolasci iz područja Šengena bez obaveze karantina.

Regionalne granice otvorene su od ponoći, uprkos oprečnim stavovima italijanskih zvaničnika oko otvaranja granica Lombardije, koja je najteže pogođena u Italiji, čemu su se protivili lideri regiona na jugu gdje je zabilježen manji broj slučajeva virusa korona nego na sjeveru.

Ipak, uz otvaranje regionalnih granica pojedine oblasti u Italiji jačaju kontolu i mjere u cilju sprečavanja širenja virusa uz pomoć “praćenja turista” digitalnim aplikacijama, mjerenja temperature termoskenerima, neophodne rezervacije za hotele i popunjavanje upitnika po dolasku.

Za potpuni povratak u normalu zalagali su se Lombardija, Veneto i Ligurija, Toskana je zatražila još nedjelju dana čekanja, Kampanija je kritikovala odluku o otvaranju granica, a Sardinija je najavila “zdravstvene pasoše” za dolazak turista, što ministar regionalnih poslova Frančesko Boča smatra neustavnim.

Zabrana okupljanja i obaveza držanja bezbjedne razdaljine među ljudima i dalje su na snazi u Italiji u cilju sprečavanja širenja kovida-19 koji je teško pogodio tu zemlju, odnijevši više od 33.000 života, što je čini trećom zemljom u svijetu po broju žrtava tog virusa poslije SAD i Velike Britanije.

Upotreba zaštitne maske obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, uključujući javni prevoz, a u regionima Lombardija, Trentino, Furlanija-Julijska krajina, Kampanija, ali i gradu Đenovi maske su obavezne i na otvorenom prostoru.

Na željezničkim stanicama putnicima će biti mjerena tjelesna temperatura termoskenerima, a ako je iznad 37,5 neće im biti dozvoljeno putovanje vozom.

U Italiji 24 aerodroma nastavlja sa radom, dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok će dolasci iz zemalja van područja Šengena biti dozvoljeni od 15. juna.

Italija je prva zemlja u Evropi koja je početkom marta uvela mjere karantina na cijeloj teritoriji, a sa popuštanjem restriktivnih mjera počela je pokretanjem poslovnih aktivnosti najprije 4. maja, zatim 18. maja, a naredni koraci, poslije današnjeg otvaranja granica, najavljeni su za 15. jun kada se otvaraju bioskopi i pozorišta, dok će škole i stadioni ostati zatvoreni.

U Italiji je od početka krize sa Covidom-19 zaraženo više od 233.000 ljudi, a aktivnih slučajeva je oko 39.000.

Prema posljednjim podacima broj novooboljelih u utorak je 318, od čega skoro 60 odsto u Lombardiji, dok je osam regiona bez novih slučajeva pozitivinih – Pulja, Trentino, Umbrija, Sardinija, Dolina Aoste, Kalabrija, Molize i Bazilikata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se