10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

EU od 1. jula otvara granice, na listi i BiH

U sjedištu Evropske unije u Briselu posljednja dva dana održavaju se sastanci o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula, odnosno raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima „Euronewsa“ restrikcije će biti ukinute i za BiH.

„Euronews“ je iz diplomatskih izvora Europske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene evropske granice i na njemu se nalazi i BiH.

Postoje dvije liste – jedna za one koji će biti prihvaćeni i jedna za one koji će dobiti negativan odgovor. Popis je već pokrenuo kontroverze nakon što su neki izvori otkrili da su SAD, zemlja koja je najteže pogođena s više od 2,4 miliona zaraženih, na listi onih kojima će ulazak biti dopušten. Ipak, popis je fluidan i po posljednjim podacima SAD neće biti na „zelenoj“ listi.

Evropski zvaničnici juče nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore sponjne granice unije, a razgovori su nastavljeni i danas.

Popis potvrđuje ranije objavljene navode da Brazil, Katar, SAD i Rusija isu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren.

Prema „Euronewsu“ osim za BiH granice se otvaraju i za Vatikan, Monako, Crnu Goru, Andoru, Srbiju, Ukrajinu, Albaniju, Tursku, Kosovo, Južnu Koreju, Turkmenistan, Vijetnam, Kinu, Tajland, Mijanmar, Mongoliju, Japan, Sjevernu Koreju, Gruziju, Butan, Libanon, Indoneziju, Uzbekistan, Indiju, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australiju, Dominikansku Republiku, Bahame, Svetu Luciju, Urugvaj, Jamajku, Kubu, Gvakjanu, Paragvaj, Venecuelu, Nikaragvu, Kosta Riku, Kanadu, Angolu, Tunis, Nammibiju, Ugandu, Mauricijus, Mozambik, Zambiju, Ruandu, Etijopiju, Maroko, Alžir i Egipat.

Diplomatski izvori isto tako govore da postoji neslaganje između zemalja u pogledu kriterijuma koji se trebaju koristiti za ovu odluku, a neki tvrde da podaci o stopama Kovida-19 nisu pouzdani.

Oni traže da Agencija EU za prevenciju bolesti (ECDC), objavi više detalja, rekli su izvori „Euronewsa“i dodali da će popisi biti revidiran svako dvije sedmice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se