5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Deloitte: Automobilska industrija je pred slomom!

Konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte obavila je istraživanje pod nazivom “Budućnost prihoda prodaje u automobilskoj industriji”. Istraživanje je pokazalo da je pandemija koronavirusa snažno uticala na automobilsku industriju koja je, kako se navodi, pred slomom.

Deloitte je saopštio da se auto-industrija i prije pandemije suočavala s velikim izazovima i dalekosežnim posljedicama za tradicionalna automobilska preduzeća.

– Očekuje se dodatan pad profitabilnosti pa će proizvođači morati da se nose s bržim i ozbiljnijim posljedicama pandemije, posebno ako u obzir uzmemo ogroman pad prodaje kojem trenutno svjedočimo – rekao je partner u Deloitteovom Odjeljenju poslovnog savjetovanja i rukovodilac hrvatskog kabineta Zlatko Bazianec.

Deloitte smatra da je Kina trenutno najvažnije prodajno tržište i da će se njena dominacija povećati zbog mirovanja najvećih evropskih tržišta, prenosi Index.

Prema istraživanju, postoji očigledna razlika između tradicionalnih tržišta i Kine budući da su kineski potrošači spremniji da prihvate alternativne pogonske sklopove nego evropski ili američki kupci.

Prema procjenama, relativno uskoro će u Kini 80 odsto svih novih registrovanih vozila biti u potpunosti električna, hibridna ili vozila s gorivim ćelijama, a između 31 i 35 odsto u Evropi i SAD.

Sektor usluga nakon prodaje, uglavnom ovlašćeni servisi i prodaja zamjenskih delova, iskusiće posebno naglašen pad u prodaji budući da električna vozila iziskuju manje održavanja. Takođe, sistemi za pomoć vozačima najnovije generacije smanjuju vjerovatnoću nesreća, kažu u Deloitteu .

Procjenjuju da će postprodajni prihodi proizvođača do 2035. godine pasti za 10 odsto, uprkos porastu globalnog voznog parka za 50 odsto.

– Očekuje se da će evropski distributeri, koji su se s problemima u pogledu profitabilnosti suočili i prije pandemije koronavirusa, biti u najnepovoljnijem položaju u periodu nakon krize. Njihovo spašavanje neće biti jednostavan zadatak – kažu u Deloitte.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se