-0.6 C
Zvornik
29. новембра 2022.

„Beograd blizu proglašenja novog vanrednog stanja“

BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je blizu toga da se u Beogradu predloži vanredna situacija kao u Novom Pazaru, jer je, kako je istakao, potrebno donositi mjere brzo pošto se za tri dana može duplirati broj zaraženih.

Beograd je najznačajniji, kazao je Kon gostujući na TV Prva i naveo da imamo 161 zaraženog studenta.

U Beogradu su zaraženi mahom starosti između 20 i 40 godina, rekao je Kon i dodao da je u noćnim klubovima nemoguće organizovati mjere za razliku od utakmica.

„Ako bismo svi nosili maske velika je zaštita. Ja sam za kažnjavanje u autobusu ko masku ne nosi. I to nije prihvaćeno. Mi se sada nalazimo u najpovoljnijem periodu. U jesen i zimu nas čeka nešto ozbiljnije. Ostavimo najrestriktivnije mjere za taj period. Nikada mi nismo prihvatili švedski model i ljut sam za ovaj naslov da smo žrtvovali živote ljudi“, istakao je Kon.

Govoreći o trenutnoj situaciji, doktor Kon je objasnio da je jasno da smo svi pogriješili, a da se mjere, kada je riječ o utakmicma, nikada nisu ukidali, ali da je veliko pitanje da li su se sprovodile.

„Odmah poslije 11. juna sam poslao prijedlog da mora na neki način ti klubovi da se obavijeste da ne mogu tako da se ponašaju ili će biti kažnjeni. Poslije toga sam tražio da se to komunicira sa javnošću da ako su bili tamo da izbjegavaju kontakte. Ja se ne perem, meni je važno da se shvati da je virus naš protivnik”, kaže Kon i dodaje da su se na Infektivnoj dešavali incidenti.

Kon je ponovio da stariji od 65 godina više neće biti zatvarani najavio da će ako se ta mjera bude našla na dnevnom redu podnijeti ostavku jer su oni „najdisciplinovaniji dio populacije“.

Epidemiolog je naglasio da su i ljekari očajni zbog pritiska.

„Oni što misle da bi bili bolji možda im se samo čini. Sigurno smo negdje griješili. Gdje je ta greška, treba to ispitivati“, rekao je Kon.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se