23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Više od 12.500 firmi zatražilo pomoć

Za isplatu poreza i doprinosa za mart iz budžeta Srpske prijavilo se 12.613 preduzetnika i pravnih lica, a konačan broj onih koji će dobiti ovu pomoć biće poznat nakon 11. maja, do kada obveznici imaju rok da se prijave.

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS juče je na svojoj internet stranici objavilo spisak pravnih lica i preduzetnika kojima je zabranjen rad u martu te pozvalo sve one koji nisu na spisku da se prijave do 11. maja. Na tom spisku juče se nalazilo 12.613 preduzetnika i pravnih lica.

„Pozivamo pravna lica i preduzetnike kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti da provjere da li se nalaze na spisku te da se ukoliko nisu evidentirani prijave na i-mejl mpp@mpp.vladars.net  da bi bili uvršteni. U prijavi treba da navedu naziv pravnog lica ili preduzetnika, JIB, šifru djelatnosti, uz obavezno navođenje odluke Štaba za vanredne situacije na osnovu koje je zabranjeno obavljanje djelatnosti“, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Uvrštavanje na spisak za dodjelu pomoći za mart iz Fonda solidarnosti za obnovu RS predstavlja prvi korak za ostvarivanje prava na podršku za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih zbog širenja virusa korona.

„Neophodno je da sva pravna lica i preduzetnici kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti u martu 2020. godine najkasnije do 11. maja 2020. godine podnesu Poreskoj upravi pisanu izjavu sa zahtjevom za isplatu poreza na dohodak i doprinosa na platu za mjesec mart 2020. godine“, navedeno je u Ministarstvu privrede.

Na spisku onih kojima je zabranjen rad u martu Ministarstva privrede nalazi se, između ostalog, veliki broj frizerskih, kozmetičkih te krojačkih salona, ali i auto-servisera, auto-praonica, servisera računara i telefona te salona za tetoviranje i vjenčanje.

Pomoć u isplati doprinosa za mart traže i kafići, restorani, butici i druge trgovačke radnje, ali i vrtići, cvjećare te sportski klubovi. Na spisku se, između ostalih, nalazi i jedna astrološka radnja iz Kotor Varoša.

Isplata doprinosa preduzetnicima i pravnim licima iz budžeta za mart ove godine počela je polovinom aprila, a Vlada isplaćuje poreze i doprinose u skladu sa zahtjevima koje obrađuje Poreska uprava RS.

„Isplata sredstava za poreze i doprinose odvijaće se u skladu sa dinamikom prispijeća zahtjeva privrednih subjekata u Poresku upravu. Za isplatu poreza i doprinosa za 41.000 radnika u realnom sektoru predviđeno je oko 17 miliona KM“, naveli su ranije u Vladi RS.

Prijave za april

Poreska uprava RS obavijestila je pravna lica i preduzetnike kojima je odlukom Štaba za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali da rade zbog pandemije da podnesu pisanu izjavu sa zahtjevom za isplatu najniže plate za april najkasnije do 10. juna.

„Pravnim licima i preduzetnicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali da rade zbog pandemije za april će biti isplaćen iznos najniže plate, kao i doprinos na tu platu“, navode u Poreskoj upravi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se