3.1 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Vino štiti krvne sudove i čuva od infarkta

Ekstrakt sjemena grožđa sadrži koncentrovane materije iz grožđa koje koje su neopisivo efikasne kada je u pitanju zaštita krvnih sudova, jačaje kapilarne mreže, sprečavaje oksidacije masti i nastanak infarkta.

Pored toga, ekstrakt sjemena grožđa stabiliše venske krvne sudove i smanjuje rizik od razvoja proširenih vena, smanjuje arterijske plakove – masti koje se nakupljaju na zidovima krvnih sudova. Ovo sjeme štiti i vaše oči, jer sprečava degenerativne promjene makule i nastanak katarakte.

Ne sve to, grožđe i njegovo sjeme odličan su antioksidans, deset puta jači od vitamina C i E, što znači da štite vaš organizam od slobodnih radikala koji su prouzrokovači oboljenja kakav je kancer, ali i potpomažu detoksikaciju, odnosno izbacivanje otrova iz organizma.

Sjeme grožđa ima sljedeća dejstva:

Antioksidantno – sprečava oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala, zračenja, različitih hemikalija i štetnih agenasa

Štiti srce i krvne sudove – sprečava aterosklerozu, nastanak tromba

Snižava holesterol naročito LDL (loš holesterol)

Smanjuje mogućnost nastanaka infarkta miokarda

Ojačava oslabljene krvne sudove kod proširenih vena, smanjuje otok i upale

Smanjuje oštećenje očnih struktura – makularna degeneracija i katarakta

Utiče na regulaciju šećera kod dijabetesa i smanjenje komplikacija koje dijabetes prouzrokuje

Crno vino dobro za srce, bijelo puno antioksidansa

U prilog tome koliko je crno grožđe i crno vino zdravo i važno u preventivi mnogih stanja i bolesti, govori i čuveni “francuski paradoks”, koji statistički ukazuje na veoma mali procenat infarkta miokarda u Francuskoj, uprkos visokom procentu zasićenih masti koje koriste u ishrani (svinjsko i goveđe meso).

Za razliku od njih Nijemci koji konzumiraju pretežno pivo, a hrane se na gotovo isti način, nemaju ni izbliza dobru statističku sliku kada je riječ o koronarnim bolestima i infarktu srca.

Naučnici i kardiolozi ovo objašnjavaju redovnom upotrebom crnog vina, koje je bogato polifenolima, flavonoidima i proantocijanidinima, koji imaju bazičnu ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Mediteranska dijeta je takođe bogata flavonoidima i polifenolima (grožđe i drugo voće i povrće, vino, maslinovo ulje – nezasićene masne kiseline, celo zrno – integralni proizvodi, riba) i naučne studije su je proglasile za najbolju dijetu 2019. upravo zbog toga što je takav režim ishrane, na područjima na kojima se vijekovima upražnjava (Mediteranske zemlje) pokazao da ljudi i čitave zemlje koje ga se pridržavaju imaju značajno manju stopu obolijevanja i smrtnosti od kardiovaskiularnih oboljenja.

Boju grožđu daju pigmenti proantocijanidini, koji su zaslužni za jači antioksidativni efekat crnih i crvenih sorti grožđa u odnosu na bijele. Smatra se da crno vino sadrži 10 puta više flavonoida od bijelog vina. Međutim, istraživanja su potvrdila da bijelo vino ima izuzetni visokaantioksidativna svojstva, pa samim tim igra važnu ulogu u sprečavanju nekih drugih oboljenja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se