10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

U Srpskoj 24 nova slučaja, ukupno 1.129; Oporavljena 461 osoba

Šeranić je rekao da je u posljednja 24 časa testirano 735 laboratorijsih uzorka, te dodao da je virus potvrđen kod 24 osobe.

U pitanju je 12 muškaraca i 12 žena.

-Ukupno 10 osoba je iz Banjaluke, po tri iz Laktaša, Broda i Doboja, po dvije iz Čelinca i Gradiške, te jedna iz Drinića – naveo je Šeranić.

On je istakao da je devet novozaraženih lica bilo u bliskom kontaktu sa pozitivnim licem, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka slika.

-Dobro je da broj pozitivnih držimo pod kontrolom i ispod pet odsto. Imamo 3,2 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih – naglasio je Šeranić.

U protekla 24 časa testirano je 80 zdravstvenih radnika u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a pozitivan nalaz potvrđen je kod jednog ljekara, dok su nalazi kod svih radnika iz ostalih zdravstvenih ustanova bili negativni.

Testirano je 89 osoba iz lokalnih karantina i objekata za izolaciju, a pozitivan nalaz potvrđen je kod jednog lica u Čelincu.

Šeranić je rekao da su u UKC-u hospitalizovane dvije od 24 osobe, kod kojih je u posljednja 24 časa potvrđeno da su pozitivne na virus korona.

U UKC-u se trenutno liječi 129 lica, kod kojih je potvrđeno prisustvo ili postoji sumnja na virus korona, a od kojih su 44 sa teškom kliničkom slikom.

Na respiratoru su dva pacijenta, tri su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije, a tri imaju podršku kiseoničkom maskom, dok u izolaciji tri lica čekaju nalaz.

Na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije nalaze sa 23, a Pulmologije 51 lice sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom.

U Bolnici u Doboju na liječenju je 55 pacijenata, Trebinju devet, Prijedoru osam, Gradišci i Foči po šest, a Istočnom Sarajevu jedan.

Šeranić je naveo da su u Srpskoj od posljedica virusa korona preminule 74 osobe.

-Podaci o smrtnosti u ovom trenutku nisu najrelevantniji jer niko, pa ni mi, nema konačan broj zaraženih. Zato su se pojedine zemlje odlučile da rade serološka istraživanja da bi dobile procjenu populacije koja bi mogla biti zaražena, ali su i ona pokazala vrlo varijabilne rezultate. Ako budemo više testirali i imali veći broj zaraženih, stopa smrtnosti će se smanjivati – naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, preminuli su uglavnom stariji od 65 godina koji su imali niz drugih pridruženih oboljenja.

Šeranić je rekao da se u objektima za izolaciju, u kojima su smještena lica koja su pozitivna na virus korona, ali nemaju simptome, nalazi 198 osoba, a 195 se odnosi na Studentski centar „Nikola Tesla“ u Banjaluci.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 4.021 lice, dok je nadzor završen kod njih 25.415.

Kroz karantine pri sedam graničnih prelaza u protekla 24 časa prošlo je 127 osoba, dok ih je 147 napustilo te lokacije i upućeno u lokalne karantine.

U Srpskoj se ukupno oporavila 461 osoba od virusa korona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se