14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Svjetski mediji o lažnom predstavljanju porijekla Nikole Tesle

NJUJORK, VAŠINGTON – Svjetski mediji, među kojima „Njujork tajms“, „Blumberg“ i „Vašington tajms“, prenijeli su vijest da je Srbija protestovala kod EU nakon što je u jednoj od njenih publikacija srpski naučnik Nikola Tesla predstavljen kao „Hrvat i čovjek koji je bio jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak“.

Više desetina američkih portala i TV stanica, kao i „Toronto star“, malezijski „Star“ i „Tajvan njuz“, navode da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje djece Tesla predstavljen kao „poznati Hrvat“, za koga „Njujork tajms“ podsjeća da je bio rival Tomasa Edisona, prenosi Tanjug.

Svi ti mediji, uključujući i „Dojče vele“, Radio „Slobodnu Evropu“ i „Anadoliju“, prenoseći vijest AP-a, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog lažnog predstavljanja Teslinog porijekla.

Tesla je rođen 1856. godine u Smiljanu u Hrvatskoj, tadašnjem Austrijskom carstvu, u porodici pravoslavnog sveštenika.

Veći dio života proveo je u inostranstvu, u SAD je emigrirao 1884. godine. Umro je u Njujorku 1943. godine, gdje je ispraćen po pravoslavnom obredu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se