10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Studiraj srpski – studiraj svoje

Zakoračili smo u maj. Peti mjesec u nizu u kojem se, kako kažu, priroda budi, behara voće, sređuju vrtovi i bašte, ali u kojem se, umalo da zaboravim, sitno broji do prijemnog ispita. Ja sam u maju odlučila šta ću studirati, mada sam to, iskreno, znala mnogo ranije. Bitno je odlučiti, pa bilo ovako ili onako. I, pitam se, šta danas treba da odluče đaci koji od marta sjede u kući, nastavu prate preko televizije (jeste bolje ikako nego nikako), nemaju pravog kontrolnog rada ni relevantne ocjene, mature ni maturskog ispita? Treba da odluče svakako šta će studirati. Treba da izaberu životni poziv. Profesiju. Po mogućnosti samostalno da izaberu. Treba učiti ono što voliš i voljeti ono što učiš. Časna riječ. Ili je to isto, sad ste bar dokoni, pa možete da razmislite.
Sedam godina nakon tog toplog proljetnog maja (kada sam, dabome, odlučila), evo me. U rodnim Palama, naravno. Master profesor srpskog jezika i književnosti. Nagrade, plakete i priznanja su kraj mene. Prašina sa njih uredno obrisana, u toku ove nesrećne pandemije bar nekoliko puta. Vremena imamo napretek. Radni status: error. Ukazuje na neku grešku ili virus. Polako, proradiće, moramo sačekati malo. Maj je, otoplilo, vrijeme da se greške otklanjaju, virusi prolaze.
Sedam godina kasnije, pitaju me zašto se danas treba upisati na studijski program za srpski jezik i književnost. Možda prije svega što te ovdje dočekaju profesori i asistenti koje vrijedi saslušati (ne znamo da li će biti druge prilike), upoznaš prijatelje za cijeli život, sretneš se sa kulturama, sredinama, narodima i književnostima od antike do današnjih dana i postaneš čovjek. Razvijaj kritičko mišljenje i kritički osvrt na svijet, bogati leksički fond, njeguj ljubav prema naučnoistraživačkom radu, opismenjuj generacije, razmjenjuj iskustva sa drugim naukama. Treba da studiraš svoje, ako si bar jednom čuo da je ovaj fakultet lak. Ako ti je neko nekad spomenuo da se kod nas samo čita. Ako si ikada čuo da ne treba studirati jezik koji znaš, jer da ga ne znaš, ne bi znao pričati. Ako malo bolje sagledamo i poslušamo savjete da ostanemo kod kuće, gdje bismo mi mogli bolje studirati nego u Palama? Rodnoj kući Republike Srpske. Preče i bliže nemamo. I na kraju, ako ništa, nek proradi srpski inat. Kod nekih je, evo, proradio.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se