KulturaVIJESTI

Šta se sve krije na Vermeerovoj slici “Djevojka sa bisernom minđušom”

Međunarodni tim stručnjaka je sliku nastalu između 1665. i 1667., istraživao i u martu 2018., koristeći pritom najnovije tehnike skeniranja. Bila je to druga velika naučna analiza remek-djela nakon one iz 1994. godine.

-Nijednom Vermeerovom djelu nisu poklonili pažnju istoričari umjetnosti kao slici “Djevojka s bisernom minđušom”. O slici smo otkrili više nego ikada dosad – rekla je direktorica muzeja Martine Gosselink na videokonferenciji za medije.

-Grupa stručnjaka je ustanovila da je holandski barokni slikar Johannes Vermeer (1632 -1675) na poznatoj slici iza djevojke naslikao i zelenu zavjesu, koja je s vremenom iščezla.

Uz pomoć rendgenskog skenera uspjeli su detektovati i trepavice koje nisu vidljive golim okom.

Ustanovili su i to da biserna minđuša, po kojoj je slika dobila naziv, jednostavno lebdi u zraku jer ne postoji fleksibilna žica koja je prčvršćuje za ušnu resicu. 

Zahvaljujući ovom istraživanju, prvi put je opisana i paleta boja koje je Vermeer koristio. 

Uprkos detaljnom istraživanju nije otkrivena najveća tajna ovog djela – identitet djevojke sa slike.  Po nekim izvorima djevojka predstavlja Vermeerovu najstariju kćerku Mariju, koja je u trenutku nastanka platna imala 12 ili 13 godina. Marija je i sama bila slikarka te se, po mišljenju dijela stručnjaka smatra autorkom velikog broja očevih slika.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close