9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Sportisti u RS startuju u drugoj polovini maja

Nakon što su pojedine evropske zemlje objavile plan za porvatak sportista na terene, u istoim pravcu razmišlja se i u Republici Srpskoj. Mjere zabrane, u skladu sa epidemiološkom situacijom, počeće da se ukidaju u narednom mjesecu, a prvi sportisti bi sa trenizima mogli početi iza 15. maja.

Pandemija korona virusa, osim na ekonomiju i privredu imala je negativan uticaj i na sport u Republici Srpskoj pošto su sva takmičenja prekinuta, a sportskim klubovima zabranjen je i trenažni proces. U ministarvu porodice omladine i sporta, kaže ministarka Sonja Davidović, prati se epidemiološka situacija, a s obzirom da broj oporavljenih od korona virusa raste planiraju se i mjere postepenog uključivanja sportista u trenažne procese.

-Svjedoci smo da u poslednjim danima imamo pozitivne trendove kada su u pitanju novooboleli i oporavljeni pacijenti što nama svakako daje mogućnost planiranja postepenog uključivanja u sportske aktivnosti pojedinih sportova i sportskih organizacija. Ministarstvo porodice omladine i porta u saradnji sa sportskim organizacijama prati epidemiološko stanje i u skladu sa tim možemo reći da će se u drugoj polovini maja početi sa sportskim aktivnostima koje su manje rizične za prenos virusa. Na početku normalizacije stanja će se dozviliti održavanje treninga u manjim grupama, a nakon toga e se dozvoliti i održavanje sportskih događaja bez prisustva publike. Sve navedeno će biti naravno moguće uz uvažavanje mišljenja zdravstenih institucija i uz pretpostavku da će epidemiološka situacija biti povoljna i u narednom periodu – rekala je ministarka Sonja Davidović.

Za sve sportske organizacije u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i sportskim savezima ministarstvo će uraditi opšte preporuke o načinu realizacije i organizacje trenažnog procesa.

-Takođe, u saradnji sa javnim ustanovama, vlasnicima sportskih objekata i terena sačinićemo opšte preporuke o higijenskim uslovima u objektima, načinu održavanja i rada, korištenju svlačionica, ostalih prostorija, opreme i rekvizita koje posjeduju kao i mjerama koje zaposleni moraju da preduzmu u cilju očuvanja zdravlja svih posrednih i neposrednih učesnika u sportskim aktivnostima – rekla je ministarka sporta Sonja Davidović.

Pomoć za klubove

Ministarstvo je, dodaje ministarka Davidović, vodilo računa i o saniranju štete u sportu prouzrokovane prekidom rada zbog korona virusa.

– Sve one sportske organizacje koje su ispunile uslove obuhvaćene su uredbom Vlade Republike Srpske o uplati poreza i doprinosa za mart i minimalne plate, poreza i doprinosa za april za sve zaposlene u sporskim organizacijama. Kada se sve ovo okonča razmatraćemo mogućnost veće finasijske podrške sportskim organizacijama, a sada nam je najbitnije da što bezbolnije prođemo ovu situaciju i da sačuvamo zdravlje sportista – dodala je ministarka porodice omladine i sporta Sonja Davidović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se